Fót

Kuruc nap Fóton

Történelmünk egyik sokáig vitatott időszaka a Rákóczi-szabadságharc 8 éve, amely 1711. április 30-án a majtényi síkon békekötéssel fejeződött be, majd a következő napon Nagykárolyban írta alá a megállapodást a kurucok részéről gróf Károlyi Sándor, a császár nevében pedig gróf Pálffy János.

Volt idő, amikor Károlyi Sándort árulónak nevezték, hasonlóan, mint a következő évszázadban Görgey Artúrt. Időközben azonban kiderült, hogy egyikük sem volt áruló.

A kuruc sereg több eredményes hadjárat során kiűzte az osztrákokat az ország jelentős területéről, azonban az évek során felőrlődött a sereg, s fontos csatákat is vesztettek. II. Rákóczi Ferenc számított külpolitikai segítségre is a Habsburgok elleni függetlenségi harcban, azonban a francia és az orosz támogatás is hiú reménynek bizonyult. Ennek ellenére Károlyi Sándor meglepően előnyös békét tudott kötni Pálffy Jánossal. A még fegyverben álló 12 ezer kuruc vitéz békében elvonulhatott fegyvereiket is megtartva, mindössze a zászlóikat hagyták a majtényi síkon. További véráldozat nem történt, a kuruc harcosok és tisztjeik semmiféle bántódást nem szenvedtek el, a birtokaikat is megtarthatták. A kuruc csatákban küzdött 14 fóti legény is rendben hazatért. II. Rákóczi Ferenc önként vonult száműzetésbe.

Ennek a békekötésnek a 310. évfordulójáról kívántak megemlékezni a veresegyházi katonai hagyományőrzők. Ők a 16. Károlyi huszárezred hagyományait ápolják karöltve a fótiakkal, hiszen, Károlyi Sándor egyenes ági leszármazottja, gróf Károlyi László itt él Fóton, ősei kastélyában, igaz nem tulajdonosként. A tervezett megemlékezést sajnos a vírusjárvány miatt halasztani kellett. Az új időpontot június 27-re tűzték ki, hogy László gróf 90. születésnapját ezzel is emlékezetesebbé tegyék.

A két város küldöttsége a tervezett kuruc napot megelőzően meglátogatta a történelmi helyszíneket. Elsőként Nagykárolyt, s benne a Károlyiak várkastélyát, tárogató zene mellett megkoszorúzták Károlyi Sándor kuruc generális szobrát, majd felkeresték a majtényi emlékművet, s végül tiszteletüket tették a közeli Kaplonyban, ahol a templom alatti ősi kriptában sok Károlyi családtag, köztük Károlyi Sándor nyugszik.

Június 27-én a születésnapi ünnepség a Károlyi István megbízásából az Ybl Miklós tervezte fóti templomban kezdődött. A misébe illesztve köszöntötték gróf urat tisztelői, s ekkor vehette át a pápa által számára küldött áldást is. László grófot lipicai szürkék által húzott Károlyi hintó vitte haza a kastélyba. Előtte azonban megkoszorúzták a templomépítő Károlyi István márványszobrát a templom előtti kertben, ahol jelenleg a magyar Szent Korona hatalmas másolata is megcsodálható.

A rendezvény többi eseménye már a kastélykertben zajlott kuruc- és huszárviseletű hagyományőrzők, népzenészek, néptáncosok és más érdeklődők társaságában.

Gróf nagykárolyi Károlyi László nagy becsben tartja azt az asztalt, amin Nagykárolyban a békekötést aláírták, s azt a feszületet, amelynek jelenlétében a megállapodás történt. Ez utóbbi kereszt megtekinthető a fóti templomban kiállított Kuruc kiállítás egyik vitrinében.

Windhager Károly (Dunakanyar Régió)

Még szintén érdekelheti...