Fót

Megszépült és korszerűvé vált az Apponyi Franciska Óvoda

Létezik Fóton a Suum Cuique telep, amely gróf Apponyi Franciska, Károlyi László felesége jótékony szervező munkáját dicséri. A grófné nem tudta elviselni az első világháború utáni sok hadirokkant és hadiözvegy nyomorát, és hazai és nemzetközi szintű támogatást kért a tehetősebbektől.

 Kezdeményezését még a római pápa is támogatta, s összesen 60 fóti család kapott egy-egy telkes, szoba-konyhás házacskát. Az átadási ünnepségen rangos személyiségek, nagykövetek voltak hivatalosak, természetesen jelen volt vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó, valamint Bethlen István miniszterelnök is. Ebből a telepből nőtt ki később Fótújfalu. A segélyekből 1923-ban épült egy közösségi épület is, ami a rászorulóknak munkalehetőséget és némi jövedelmet biztosított. Ez az eredetileg varrodának készült ház 1943-tól átalakítva adott otthont az óvodának, melyet az évtizedek során többször bővítettek, s amely most már valóban rászorult a korszerűsítésre.

A felújítás, beleértve a tervezést, a műszaki ellenőrzéseket, az ELMŰ hálózatbővítést, a közműköltségeket, a faanyagvédelmi szakértőt, a statikust, a melegítő konyhát, a padlófűtést, a szarufák és egyes födémgerendák cseréjét, a padlástérben elhelyezett kazánházat tűzzáró acéllépcsővel, a külső tatarozást, egy második kijárat kialakítását, stb. összesen 192 millió forintba került, amelyhez az önkormányzat 36+6 millió forint állami támogatást nyert. Most XXI. századi korszerű minőségben, igényesen kialakított helyszínen gondoskodnak 4 csoportban 90 gyermekről. Az óvoda neve azóta is Apponyi Franciskának állít emléket.

Az ünnepélyes avatáson, 2021. május 31-én dr. Vass György polgármester, Tuzson Bence, körzetünk országgyűlési képviselője, Bíró Zoltán alpolgármester és Szűcs Éva óvodavezető vett részt a műszaki kivitelezők képviselői mellett. Az óvoda egyik csoportjának gyermekei adtak kedves és egyben emlékezetes műsort, melyet polgármester úr egy hatalmas tortával viszonzott.

Windhager Károly (Dunakanyar Régió)

Még szintén érdekelheti...