Fót

A vírus sem akadályozhatja meg! Letették a fóti sportcsarnok alapkövét

A minap az ünnepélyes körülmények közt letett alapkővel elkezdődött Fót egyik régóta áhított, sokáig nem is remélt nagyberuházása, a sportcsarnoképítés. Ilyen típusú és ekkora összegű fejlesztésre még nem volt példa a több mint 20 ezer lakosú kisvárosban. A beruházás tervezett végösszege 1,4 milliárd forint, melyhez több mint 600 millió forintos TAO támogatás adja a kezdő tőkét, amelyet 16 vállalkozás ajánlott föl.

Az előző ciklusban még nem sikerült zöld ágra vergődni ebben a projektben, de az új polgármester, Vass György azonnal napirendre tűzte a beruházás beindítását, mondván, ha kapunk hatszáz millió forint kezdő tőkét, azt nem szabad visszautasítani, s egy sportcsarnok ugyancsak hiányzik Fótról. Szükség van erre a létesítményre, amely majd országos versenyek lebonyolításához is alkalmas pályákat biztosít a helyi sportolóknak. Ugyanakkor ez a hatalmas épület lehetőséget nyújt városi ünnepségek, rendezvények tartásához is, többek közt nem kell majd Vácon vagy Veresegyházon termet bérelni egy szalagavató bál megtartásához… – mondta el Vass György polgármester megnyitó beszédében.

A tervek szerint egy acél, dongaíves, energiatakarékos épület készül a ma már nem használt régi focipálya helyén, nettó 2181 m2 felületen. A játéktér 15 x 29 m méretű lesz, amin a küzdelmet 574 ülőhelyes lelátóról figyelhetik a sportrajongók. Ezzel a beruházással a kosárlabda mellett lehetőség nyílik kézilabda, röplabda, valamint tenisz, futsal, cselgáncs, ritmikus torna és asztalitenisz edzésekre és versenyekre. Természetesen a fóti egyesületek és elsősorban a helyi iskolás korosztály számára ad lehetőséget ez a létesítmény.

Tuzson Bence, a város országgyűlési képviselője avató beszédében kihangsúlyozta, hogy más idők járnak már Fóton. Nemcsak ötletek és gondolatok vannak, ma már a megvalósítás képessége is együtt jár mindezzel. Köszönetet mondott ezért polgármester úrnak és a képviselő testületnek, továbbá a támogató Kosárlabda Szövetségnek és a Megyeri Tigrisek vezetőinek. A beruházást valódi összefogásnak nevezte Fót és az újpesti sportolók között.

Dudás József, a Megyeri Tigrisek alelnöke kérdésünkre elmondta, hogy 2009-es megalakulásuk óta ma már több mint 500 fiatal sportpályafutását irányítják, amelybe a környező települések iskolásai is szerepelnek. Évek óta minden korccsoportba indítanak csapatokat a szövetség által kiírt bajnokságokban. Az évek során kikristályosodott szellemi know-how-jukat szeretnék kamatoztatni a közelebbi települések pl. Veresegyház, Göd, Dunakeszi, Fót iskoláiban, hogy ez a körzet ismét feltűnjön a kosárlabdázók térképén. Bíztató, hogy a fóti iskolákban is a délelőtti testnevelési órákon labdás ügyességi és készségfejlesztő foglalkozásokat tarthatnak. Erre a tömegbázisra számítanak a leendő sportcsarnokban, 2022 után.

Tóth Iván Csaba, a Fót SE alelnöke is biztatónak nevezte a beruházást. Továbbra is számítanak a Megyeri Tigrisek szakmai tudására, akikkel együttműködnek már évek óta több fóti iskolában. Egy nagy tapasztalattal bíró szakember ki tudja szűrni akár már az alsó tagozatosak közül, hogy melyik gyermek, milyen sportágban válhat idővel leginkább sikeressé. Ezáltal kívánják a fóti gyerekeket a számukra leginkább lehetőséget adó sportágak felé irányítani. Jelenleg azonban igen szűkösen áll rendelkezésükre alkalmas helyiség, ezért örülnek különösen a csarnok építésének. Ez a létesítmény nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több gyermek szeresse meg valamelyik labdás sportot.

Windhager Károly

Még szintén érdekelheti...