Vác

Három COVID-19 részlegen ápolják a betegeket a váci kórházban

Mint arról előző lapszámunkban beszámoltunk a COVID-19 járványveszély növekedése miatt a váci Jávorszky Ödön Kórház is bekapcsolódott a középsúlyos és súlyos, igazolt COVID-19 fertőzött,valamint gyanús betegeket ellátásába.

Hét katona segíti az egészségügyi szakképesítést nem igénylő feladatok ellátását.

„Intézményünk gondosan felépített rendszer szerint, a szükségletekhez és a járvány dinamikájához igazodva, meghatározott ütemterv alapján látja el az igazolt vagy gyanús COVID-19 betegeket.

Az első hullám tapasztalatait felhasználva, fokozatosan és folyamatosan alakítjuk át a kórházi betegutakat és szervezzük át az osztályok elhelyezését. A szükséges védőfelszerelések megfelelő számban rendelkezésre állnak, pótlásukat a fenntartó folyamatosan biztosítja – olvasható a kórház közleményében.

2020. november 10-től további intézkedésig, az azonnali egészségügyi ellátást nem igénylő beavatkozásokat elhalasztjuk. Ez alól kivétel képeznek azok a sürgősségi ellátások, amelyek elvégzése nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást

szenvedne. Az egynapos sebészeti ellátás szünetel – tájékoztatnak.

„Jelenleg három COVID-19 részlegen helyezzük el az igazolt COVID-19 pozitív betegeket. A Sürgősségi osztályon a „vörös zónákban” történik a fertőzés gyanús betegek ellátása. További részlegeket alakítottunk ki a fertőzés gyanús, kórházi ellátást igénylő betegek számára. Pozitív teszteredmény esetén az érintett beteg a COVID-osztályra kerül, negatív teszt esetén a gyógykezelést végző osztályon ápoljuk őket.

A Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály két szervezeti egységként végzi munkáját, elkülönítve az intenzív ellátást igénylő, igazolt COVID-19 fertőzött betegeket.”  

A sajtóközleményből kiderül, hogy az intézménybe is megérkezett a honvédség hét munkatársa. A katonák szakmai felügyelet mellett dolgoznak, és olyan segítséget nyújtanak, amihez nem kell egészségügyi szakképesítés, így elsősorban a betegirányításban, betegkísérésben, testhőmérséklet-méréssel történő beléptetésben, adminisztrációban, számítástechnikai, anyagmozgatási, raktározási feladatokban vesznek részt.

„A járványgörbe dinamikus emelkedése miatt, egyre több a beteg. Ápolóink, orvosaink hősiesen gyógyítanak, minden kézre szükség van. A jelenlegi helyzetben, telefonvonalaink túlterheltek, ezért kérjük szíves türelmüket, ha hosszabban kell várakozniuk. Mindenkitől megértést kérünk, hogy a lehető legjobb ellátást tudjuk biztosítani  Vác és térsége lakosai számára.

Együttműködésüket köszönjük, vigyázzunk egymásra!” – kéri a lakosságtól a váci Jávorszky Ödön Kórház.

Még szintén érdekelheti...