Vác

Ezer rászorulót látott vendégül a Váci Egyházmegyei Karitász

Szeptember 4-én országszerte 5000 rászorulót vendégelt meg a Katolikus Karitász és helyi csoportjai az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából. Az Agapé, azaz Szeretetvendégség célja, hogy a világ felé kézzelfoghatóan mutassa be Jézus szeretetét és ez a szeretet elérjen a peremen élőkhöz is. A Váci Egyházmegye karitász csoportjai összesen közel 1000 főt tudtak vendégül látni 19 településen.

Rászoruló családokat, időseket, egyedülállókat vendégeltek meg ugyanazon időpontban az ország több pontján a Katolikus Karitász helyi csoportjaik szervezésében szeptember 4-én, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kezdete előtti napon.

A Váci Egyházmegyei Karitász nevében Vácon 90 olyan személyt látott vendégül dr. Varga Lajos segédpüspök több Vácon szolgáló pappal, a Váci Egyházmegyei Karitász munkatársaival, valamint a helyi plébániai csoportok vezetőivel közösen, akiket a Karitász rendszeresen támogat. Vendéglátók és vendégeik együtt fogyasztották el az ünnepi ebédet.

Dr. Varga Lajos váci segédpüspök köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a szeretetvendégség – görög szóval agapé – az ősegyház hagyománya volt és szorosan kapcsolódik az eucharisztiához. Az első keresztények közös étkezését jelentette, amelyet az egyházközséget összekötő szeretet kinyilvánítására és megélésére tartottak meg, kezdetben az eucharisztia vétele előtt, később azt követően. Kovács Gábor, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta, hogy szándékuk ennek a közös étkezési hagyománynak a felújítása a későbbiekben. Az ebédet követően felvágták a NEK 2020, a Karitász és a Váci Egyházmegyei Karitász 30. évfordulójának logójával díszített tortát.

A rendezvény helyszíne a Váci Egyházmegye váci képzési központja volt.  Az ebéd előtt és után Lachegyi Imre blockfőteművész és művész társai, tanítványai koncertjével ajándékozta meg a közösséget.

A Váci Egyházmegye más településein is megvalósult a szeretetvendégség. 19 településen összesen közel 1000 főt fogadtak a nap folyamán. Pest megyében 12 településen (Aszód, Dabas-Felső, Dány, Dunakeszi, Göd-Alsó, Kartal, Kerepes, Monorierdő, Nagymaros, Tura, Újhartyán és Vác) 485 főt, Nógrád megyében 6 településen (Bercel, Diósjenő, Karancsság, Rétság, Vanyarc és Vizslás) 455 főt, valamint Heves megyében Új-Hatvanban kb. 25 főt láttak vendégül.

Váci Egyházmegyei Karitász

A Váci Egyházmegyei Karitász idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Jelenleg 113 plébániai önkéntes csoport keretében 950 önkéntessel dolgozik. 2020-ban összesen 616 segítségkérés futott be váci központjukba. A Karitász feladatai között szerepel az idősgondozás, házi betegápolás, munkanélküliek és hajléktalanok segítése, családgondozás, szenvedélybetegek gondozása, testi-lelki sérültek és fogyatékosok gondozása. Szerveznek továbbá gyermektábort, beiskolázási segítséget nyújtanak, élelmiszert, gyógyszert, tűzifát adományoznak a rászorulóknak. Az Egyházmegyei Karitász törekszik arra, hogy részt vegyen a Katolikus Karitász országos segélyprogramjaiban, de emellett saját adománygyűjtéseket is szervez.  Jelenleg leégett és megrongálódott otthonok helyreállításához gyűjt adományokat. Vácon adományboltot üzemeltet.

Forrás: Váci Egyházmegye Kommunikációs Iroda

Még szintén érdekelheti...