Vác

Meláth Attilának volt egy álma: megújul a Márvány tér

Meláth Attila: “Ha tetszik az ötletem, tapsoljanak meg, ha nem, fütyüljenek ki” – ezzel a címmel jelent meg a vaci-naplo.hu írása a tavalyi augusztus 20-iki Szent István napi ünnepségről, ahol a baptista lelkész volt a szónok.  

„Meláth Attila befejezésül egy fontos témát vetett fel. Városunkban az autóbusz-állomás mellett található a Szent István tér, amelynek járófelülete alaposan tönkrement. Javasolta, hogy a polgárok indítsanak gyűjtést, hogy mielőbb új burkolatot kapjon a terület. “Ha tetszik az ötletem, tapsoljanak meg, ha nem, fütyüljenek ki” – fejezte be beszédét. A közönség válasza egyértelmű volt: hatalmas tapsot kapott a szónok.” – idézte korábbi  írását a vaci-naplo.hu.

És valóban meghallgatásra találtak szavai, hiszen ma délelőtt Matkovich Ilona polgármester bejelentette, hogy megújul a Szent István tér, vagy ahogy sokan ismerik, a Márvány tér.

„Vác város eme sajátos tere, a központ központja, régóta elhanyagolt állapotban van. Most azonban nemcsak felújítani szeretnénk, hanem olyan közösségi teret tervezünk kialakítani, ami mindannyiunké. Szívesen használják a váciak és szívesen használnak a régióból hozzánk érkezők” – mondta a városvezető. Hozzátette: elindult a napokban egy Facebook csoport, Megújul a Márvány tér névvel, ahol várják a javaslatokat és a felajánlásokat is. Emellett itt információt is kaphatnak az érdeklődők arról is, hogy hogyan áll a fejlesztés.

„Az oldalon található egy kérdőív is, amellyel bárki elmondhatja a véleményét. Vác város önkormányzata elkötelezett a munkával kapcsolatban. A 2021-es évben a felújításra egy költségvetési sort is nyitottunk, 10 millió forinttal. Aki pedig szívesen áldoz arra, hogy a tér megújuljon, az az önkormányzat külön e célra nyitott alszámláján teheti meg” – tette hozzá.

Meláth Attila arról beszélt, hogy tavalyi szónoklata után többen is megkeresték, hogy mikor kezdődik a munka.

„Nagyon örülök annak, hogy ezt a polgári kezdeményezést a város is támogatja és bízok benne, hogy sokan kapcsolódnak bele a felújításba. Ahogy Martin Luther King a washingtoni híres beszédében mondta, hogy „van egy álmom”, úgy nekem is van, az, hogy 2021 egy győztes év legyen, és az augusztusi ünnepség már az átadott Szent István téren kezdődjön el. Lehet, hogy ez az álom valósággá válik” – mondta.

Inotay Gergely alpolgármester arra buzdított, hogy akár a fiatalok a közösségi szolgálat keretében, vagy baráti társaságok külön programként, segítsék a hamarosan elkezdődő munkát.

„Nem az első kísérletünk arra, hogy Vác lakosságát egy-egy projektben összekovácsoljuk: úgy a tervezésénél, mint a megvalósításnál. Ez nem is feltétlenül pénzkérdés, hiszen készülünk megszólítani az iskolákat, elsősorban a középiskolákat, hogy amennyiben kedvük, idejük engedi, akár az 50 órás közösségi szolgálatukat itt ledolgozva, vagy akár egyszerű baráti brigádként a kivitelezés könnyebb fázisaiban egyszerű, kertészeti munkákban segítsenek. A szakmunkák tekintetében is várjuk a gyakorlati képzésben részt vevő diákok segítségét, és persze számítunk minden civil támogatásra, legyen szó akár pénzeszközről, akár anyagról, eszközről vagy befektethető munkáról” – mondta. Kiemelte: a legfontosabb a kezdeményezésben a példátlan összefogási szándék.

A tervek még nem készültek el teljesen, de már van egy elképzelés, amelyhez több, helyi építész adta az ötletét. Az biztos, hogy szeretnék megnövelni a téren a zöld területet.

A felújítással kapcsolatos javaslatokat a  e-mail címre is várják. A támogató felajánlásokat pedig a következő számlaszámra utalhatják: 11742094-15395429-10410008

Még szintén érdekelheti...