Dunakanyar régió

Zenei csoda a kemencei templomban – Megnyílt a II. Ipoly Feszt

A kemencei római katolikus templom – a kifinomult és igényes képzőművészet és a szakrális tér együttese – csodálatos miliőt kölcsönzött Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész és Sándor Bence karmester vezényletével a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar briliáns művészi színvonalú koncertjének a II. Ipoly Feszt megnyitó ünnepségén.

A háromnapos rendezvény 174 színes és tartalmas programmal 12 településen várja a nagyközönséget az Ipoly magyar és szlovák oldalán. Az Ipoly földrajzilag elválasztja a határ két oldalán élő lakosságot, ám az Ipoly Feszt összeköt bennünket – mondta ünnepi megnyitójában Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője, az Ipoly Feszt fővédnöke.  

Örömét fejezte ki, hogy Magyarország a vírus elleni védekezésben élen jár, melynek köszönhetően újra szervezhetünk közösségi programokat. Köszönetet mondott a Covid-19 elleni küzdelemben hősiesen helytálló orvosoknak, ápolóknak, mentőknek, egészségügyi dolgozóknak, polgármestereknek, önkormányzatoknak, és a lakosságnak a példás együttműködésért.

Kiemelte: az Ipoly Feszt egyik legfontosabb küldetése, hogy a nagyközönség figyelmét ráirányítsák a Börzsöny természeti szépségeire, a hangulatos kistelepülések vonzerejére, az épített környezet értékeire, a hagyományok ápolásának jelentőségére. A kulturális, a zenei, a gasztronómiai programok, a Börzsöny hegyi és az Ipoly vízitúrái kiváló alkalmat kínálnak a régóta várt személyes találkozásokra – mondta Rétvári Bence országgyűlési képviselő, aki elismeréssel szólt a műsorban fellépők múvészi pályájáról és sikereiről. Külön méltatta a Bogányi Gergely nevével és tehetségével fémjelzett világhírű Bogányi zongorát, amelynek csodálatos hangzását a fesztivál közönsége is élvezheti.

Köszöntötte az ünnepi megnyitó közönségét Pongrácz János, Kemence polgármestere is, aki reménnyel a hangjában arról beszélt, hogy a település és lakossága szeretettel várja az érdeklődő vendégeket, akik megismerve a hely szépségét és értékeit, mind gyakrabban visszatérnek majd hozzájuk.

A megnyitóbeszédeket követően előbb Bogányi Gergely csodálatos művészi átéléssel előadott, rendkívül magas színvonalú zongorajátékát élvezhette a közönség, majd a Kossuth-díjas zongoraművész és a Sándor Bence karmester által dirigált Vác Civitas Szimfonikus Zenekar zúgó vastapssal fogadott közös produkciójának maradandó élményével gazdagodott a fesztivál közönsége.

A II. Ipoly Feszt már az első napon is számos értékes programmal ajándékozta meg a látogatókat, akiket szombaton és vasárnap is szeretettel várnak a rendezők és a szervezők határon innen és túl.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...