Dunakeszi

Szerelem első látásra – gyémántlakodalom lett belőle

Immár 63 éve, hogy Nagy Imre és későbbi felesége, Rozália szíve szerelemre lobbant első látásra, amely mind a mai napig egymásért dobban!

A két 16 éves fiatal 1958 őszén a dunakeszi szüreti bálon találkozott először, melyen kölcsönös vonzódásuk hatására sokat táncoltak. Az ismeretség gyorsan forró szerelemmé változott a két fiatal között. A bál után sokat találkoztak, együtt jártak szórakozni, moziba. Az idő előre haladtával Imre már Rozáliáékhoz is eljárt udvarolni. Imrét nagyon szerették a szülők is, mivel azonban még nem volt katona és nagyon fiatal is volt, azt mondták, hogy csak akkor engedik, hogy Rozália hozzámenjen feleségül, ha már letöltötte a katonaidejét.

A fiatal szerelmes pár a szülői kérés és tiltás ellenére 1961. június 16-án összeházasodott idegen tanúkkal Budapesten. Az Országház melletti lépcsőkön ülve tervezték a jövőjüket, az életüket, melyben az egyik legfontosabb cél az önálló otthon megteremtése volt.

A tiltott házasságkötés után Imre püspökladányi édesanyja „épített hidat” Rozália szüleinek szívéhez, akik a nászasszony személyes közrejárására megbocsátottak a fiataloknak, és Imrét is befogadta a család. 

A boldog házasok Dunakeszin kezdték el felépíteni szerény otthonukat, melyet a szorgos évtizedek munkájának gyümölcseként felváltotta az igényes családi környezet, melyben két fiúk, Imre és Attila töltötte ifjú éveit.

Nagy Imre a dunakeszi Mechanikai Laboratórium üzemében eltöltött évtizedeket követően a rendszerváltozás után a város egyik nagy vállalkozójaként Dunakeszin és az ország számos városában működtetett kereskedelmi egységeket. Önkormányzati képviselőként részt vett a város közéletében, vállalkozóként segítette, támogatta a helyi civil közösségeket.

Tartalmas életútjuk szép állomásához érkeztek el 2021. június 26-án, amikor házasságkötésük 60. évfordulója tiszteletére szervezett bensőséges ünnepségen a József Attila Művelődési Központ színháztermében a családtagok, a barátok, a meghívott vendégek jelenlétében Bánkuti-Kratancsik Tünde esküvői szertartásvezető előtt újból kimondták a boldogító igent. Nagy Imre és felesége, Rozália együtt megélt színes és rendkívül gazdag hat évtizedét Bánkuti-Kratancsik Tünde a köztiszteletnek örvendő házaspár életútjához méltó igényességgel elevenítette fel.

A jeles eseményen jelen volt Dióssi Csaba polgármester is, aki – mint ahogy tíz éve – sok szeretettel gratulált és köszöntötte a lélekben ifjú párt. Elismeréssel beszélt Nagy Imre vállalkozói és önkormányzati képviselői teljesítményéről, és az őt mindenben támogató feleségéről. „Nagyon sok szerencse, türelem és megértés kell ahhoz, hogy egy házaspár megünnepelhesse a gyémántlakodalmukat. Imre és Rozália életútja igazi példa lehet, melyhez szívből gratulálok, és köszönöm, hogy e jeles eseményen itt lehetek” – mondta Dióssi Csaba, aki azt kívánta, hogy tíz év múlva újra találkozzanak.

(Vetési)

Fotó: Ignéczi István

Még szintén érdekelheti...