Dunakanyar régió

Rétvári: a legfontosabb, hogy a V4 országok minél jobban megismerjék egymás kultúráját

    – A legfontosabb, hogy a visegrádi (V4) országok minél jobban megismerjék egymás kultúráját – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a csütörtökön kezdődött magyar V4-es elnökség kulturális nyitó ünnepsége alkalmából Nagymaroson tartott doorstep sajtótájékoztatón.

    Az eseményen elhangzott, hogy a Nagymaroson június 23-án kezdődött, a héten zárult 8. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó egyben a magyar elnökség kulturális nyitó ünnepsége volt.

    Rétvári Bencea sajtótájékoztatón a V4-ek politikai és gazdasági együttműködése mellett a kulturális együttműködés fontosságára hívta fel figyelmet.

    Hozzátette, hogy mind a négy nemzet megtapasztalhatta a történelem során, hogy a térségbe lépő birodalmak – bármerről is érkeztek, nyugatról, keletről vagy délről – a kultúrát a saját maguk céljaira használták és a saját kultúrájukat akarták ezekbe az országokba exportálni.

    A V4-ek kulturális együttműködése viszont teljesen más alapokon áll, egymás tisztelete mellett a legfontosabb, hogy egymás kultúráját minél jobban megismerjük – fűzte hozzá az államtitkár.

    Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy nagyon fontos Magyarország számára, hogy két év után ismét átveheti a Visegrádi Négyek elnökségét, ezért a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről nagyon komoly és összetett programot állítottak össze, ami a politikától, a honvédelmen, a gazdaságon keresztül a kultúráig terjed. Azért is jelentős ez, mert a kultúra fejezi ki azt a közép-európai összetartozást, amellyel jobban megérthetjük egymást – tette hozzá.

    Joanna Urbanska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója sok sikert kívánok a magyar elnökséghez. Mint fogalmazott: „megtisztelő, hogy a Lengyel Nagykövetség és a Lengyel Intézet nevében átadhatom Magyarországnak a VéNégyes elnökséget a kulturális gála keretein belül”.

Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója a kulturális elnökséget jelképező plakettet adja át Fekete Péternek, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárának

    Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára arról beszélt, hogy Európában Magyarország színházai, koncertterei, fesztiváljai nyithattak először, mert példamutató fegyelemmel tudtuk megvívni a harcot a járvány ellen. Kulturális programok tucatjaival fogjuk a VéNégyekkel együtt megmutatni Európának, hogy hogyan kell az életet újra beindítani – emelte ki.

    Kis Domonkos Márk, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó igazgatója arról beszélt, hogy három hét alatt sikerült megszervezniük a nemzetközi kulturális fesztivált és ezzel elsőként nyitották meg a nemzetközi fesztiválpiacot a visegrádi régióban.

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs/MTI

Még szintén érdekelheti...