Belföld

Szijjártó: Európa leggyorsabb gazdasági újraindítását fogjuk véghezvinni

    – A gyors oltási programnak köszönhetően Magyarországon sikerült letörni a világjárvány harmadik hullámát, így fel tudtuk oldani a szigorú korlátozó intézkedéseket és újra tudtuk nyitni az országot. Most a gazdaság újraindítása következik, amely a leggyorsabb lesz Európában – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és Külügyminiszter Ipolytölgyesen, a Mono-Ipolyfabric Kft. beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján pénteken.

    Az elmúlt 11 év gazdaságstratégiájának köszönhetően a világjárvány egy stabil, erős állapotában érte a magyar gazdaságot, így nem is tudta teljes egészében ledönteni a lábáról – mondta a miniszter.

    Kiemelte, a kormány a válság alatt sem adta fel stratégiáját, amely szerint az embereknek nem segélyt, hanem munkát kell biztosítani. „A segély kiszolgáltatottsághoz, védtelenséghez, kiszámíthatatlansághoz vezet, a munka pedig stabilitást és kiszámíthatóságot ad az embereknek és a családoknak” – mondta.

    Szijjártó Péter kiemelte: jelenleg egy globális verseny zajlik a világgazdasági kapacitások újraelosztása tekintetében, amely versenybe minden ország benevezett.

    „Ahhoz, hogy nyertesei legyünk ennek a versenynek, nem kell mást tennünk, mint minél több beruházást vonzani Magyarországra. A beruházások hozzák a munkahelyeket, a munkahelyek pedig kiszámítható megélhetést az embereknek” – hangsúlyozta a miniszter.

    A Mono-Ipolyfabric Kft. beruházásáról szólva elmondta, hogy a luxusautókba kerülő belső díszítő elemek tervezését, fejlesztését és gyártását végző vállalat úgy döntött, hogy összesen 6,1 milliárd forint értékben hajt végre beruházást, amellyel 100 új munkahelyet hoz létre Ipolytölgyesen. Mindehhez a magyar kormány 1,9 milliárd forintnyi támogatást biztosít – tette hozzá.

    A beruházással új gyártóüzem épül, ahol a legmodernebb technológiákat alkalmazzák, emellett létrejön egy kutatás-fejlesztési központ is, amely a legkorszerűbb high-tech design tervezését és megvalósítását teszi majd lehetővé olyan márkák részére, mint a Jaguar, a Mercedes, a Lamborghini vagy a Porsche. Mindezzel együtt pedig a Mono-Ipolyfabric alkalmazotti létszáma eléri 700 főt – mondta el a miniszter.

    Végezetül Szijjártó Péter kiemelte, hogy az Ipolytölgyesen előállított termékek 99 százalékát az exportpiacokra termelik, így a beruházás a magyar export növekedését is magával hozza.

    „Ez segít nekünk abban, hogy az idei esztendő végére el tudjuk érni az 5,5 százalékos gazdasági növekedési ütemet, ami a legfontosabb gazdaságstratégiai célunk jelenleg” – zárta gondolatait a miniszter.

Forrás: MTI

Még szintén érdekelheti...