Belföld

Rétvári Bence: minden pillanatban ki kell állni a nemzeti érdekért

A nemzeti érdekért való kiállás fontosságát hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szombaton Zebegényben, a trianoni békediktátum évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen.

    Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője közölte: naivitás azt hinni, hogy a magyarok érdekképviseletét a magyaroknál bárki jobban el tudja látni; „ha mi nem állunk ki Magyarországért, senki nem fog kiállni”.
    Úgy fogalmazott: sokszor próbálták „eltörölni” a magyarokat, de ez soha senkinek nem sikerült.
    Az államtitkár közölte, a „trianoni békeszerződés” kifejezéssel sokszor találkozni, de nem szerződés volt, hanem arrogáns, lenéző, a másikat megnyomorítani akaró magatartás, és nem békét hozott.
    Rétvári Bence szerint a trianoni döntésben nemcsak annak volt része, hogy a háború végén az ország – bár nem akart belépni – a vesztes oldalon állt, de „annak is vaskos része volt, hogy nem volt egy olyan vezetése Magyarországnak, amely a nemzet érdekeit nézte volna”.

    Nem volt olyan vezetése az országnak – folytatta -, amely a rendelkezésére álló haderővel megvédte volna az ország határait, és amely azt az erőt föl tudta volna mutatni, amely akkor Magyarországon volt, és akár vállalt volna nézeteltérést is az akkori nagyobb hatalmakkal.
     Az államtitkár úgy fogalmazott, valószínűleg nem lettek volna ennyire súlyosak a következmények – bár a vesztes oldalon állt az ország a háború végén -, ha lett volna, aki kiáll Magyarországért.
    Ezért fontos minden időpillanatban kiállni a nemzeti érdekért, és az, hogy „sohasem megtörve álljunk, mert nekünk, magyaroknak 1100 év után nincs miért szégyenkeznünk” – tette hozzá.
    „1100 évnyi okunk van arra, hogy kihúzzuk magunkat, és sok nemzedéknyi okunk van arra, hogy büszke magyarok legyünk” – mondta Rétvári Bence.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Még szintén érdekelheti...