Egyéb

Ma már csak rossz emlék – Új utakon az esővíz

Ez a beruházás nem látványos, hiszen eredménye a felszín alatt húzódik. Csupán a csatorna fedlapok és a vízelvezető rácsok jelzik, hogy Dunakeszin elsősorban a Toldi Lakópark közepén, a Huszka Jenő utcánál és részben a Tóvárosban megvalósult beruházás eredményeként a nagy esőzésekkor már nem kell árvíztől tartani. Az elkészült csatornahálózat szimbolikus átadására július 23-án került sor.

    A szalagátvágás ceremóniáját Nagy Gábor, a kivitelező Penta Kft. ügyvezetője, Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, Dióssi Csaba polgármester valamint Sipos Dávid alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője végezte el.

    Ezt követően az érintettek tájékoztatták a sajtó megjelent képviselőit a beruházás menetéről, jelentőségéről.

 – Korábban megépült egy nagy átmérőjű csatorna, amely a Dunára viszi le Dunakeszi jó részének a csapadék vizeit. Az ehhez kapcsolódó csatorna, amit mi építettünk, közel ezer méter hosszú, az alsó száz méter ezer milliméter átmérőjű, a felső 800 mm átmérőjű. Átlagosan négy- négy és fél méter mélyen épült, helyenként meghaladta az öt métert – ismertette Nagy Gábor. – A lejtése hat ezrelék, amin a csapadékvíz megfelelő sebességgel el tud folyni. Elkészült huszonhat víznyelő, huszonhat akna és huszonhat méter hosszú a Rákóczi út alatti átsajtolás, mert nem akartuk zavarni a forgalmat. A kezdés a múlt évben volt, a befejezési dátum augusztus 7-e, de mi már egy hónapja készen vagyunk. A természet már két alkalommal „kipróbálta” igen nagy esőkkel, és minden gond nélkül levitte a rendszer a csapadékvizet. Korábban itt térdig érő víz maradt vissza egy-egy nagyobb esőzés után. A munkálatok során a nyomvonal nagy részén szép, ápolt előkerteket, díszburkolatokat is meg kellett bontani, ám ezeket mindenki megelégedésére helyreállítottuk.

– Jelentős csatorna beruházásnak értünk a végére – jelentette ki Tuzson Bence. – Az itt élő közel ötezer ember pontosan tudja, hogy mennyire fontos volt a csatornahálózat megépítése. Ahol most állunk, ez a terület a környéken a legalacsonyabb és nagyobb eső után helyenként a lakásokba is befolyt a víz. Nagyon fontos volt megoldani a problémát, nem csupán itt, hanem mindenhol, ahol végigmegy a csatorna. Arra törekszünk, hogy az életminőséget folyamatosan javítsuk. Az eddigi beruházások is azt eredményezték, hogy Dunakeszi és környéke az egyik legélhetőbb terület az országban. Köszönet illeti Dióssi Csaba polgármestert, aki folyamatosan figyelte a beruházás menetét, és Sipos Dávidnak, a körzet önkormányzati képviselőjének, aki keményen harcolt azért, hogy ez a beruházás megvalósulhasson. Az együttműködésnek köszönhetően Magyarország kormánya 300 millió forint állami támogatással és nagyságrendileg 80 millió forint önkormányzati támogatással megvalósulhatott a csapadékvíz elvezető csatorna.

Dióssi Csaba úgy fogalmazott, hogy örömteli átadónak vagyunk részesei. – Végre elkészült a csapadékvíz csatorna, melynek itt van a kezdőpontja. Ez a mélypont sokáig komoly problémákat okozott, sajnos annak idején, a lakópark építésekor a tervező nem számolt ezzel. Hosszú évek tervezése, és sikeres pályázat után sikerült elvégezni a beruházást. 2010 óta nagyon sokat költött a város arra, hogy a csapadékvíz gondokat megoldjuk, sok százmilliós önkormányzati pénzt költöttünk arra, hogy ezeket a gócpontokat felszámoljuk. Sajnos sokan vannak Dunakeszin, akik az utcára vezetik a csapadékvizet, holott saját területén kell elszikkasztani. Azzal is szembesültünk a nagy esőzések idején, hogy vannak, akik a telkükről rákötik a csatornára a csapadékvizet, ez pedig fertőzésveszéllyel is jár. Mostantól sikerült egy komoly problémát megoldani, jelentős állami pályázati támogatással, és önkormányzati hozzájárulással kiépült a rendszer. Köszönet illeti a beruházást végző cég felelősségteljes és kulturált munkáját, melynek köszönhetően a lakosság életminősége nem romlott. Gratulálok Sipos Dávidnak, valamint az önkormányzat műszaki osztályának azért, hogy folyamatosan figyelemmel kísérték az építkezést.

  • Amikor itt állt a víz, a lakók gyakran kérték, hogy átmenetileg állítsuk le a forgalmat, mert ha jött egy autó, a szobában is hullámzott a víz – idézte a korábbi állapotot Sipos Dávid. – Az építkezés alatt az itt élők türelmesek, megértőek és együttműködők voltak, hiszen parkolási gondok voltak, az előkerteket fel kellett bontani, ám mostanra mindez megoldódott. Szeretném megköszönni a kormánynak és az önkormányzatnak a beruházás támogatását, így a körzet sokáig húzódó súlyos gondja végleg megoldódott.
  • ***

Dunakeszi Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Pénzügyminisztériumáltal a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtandó célzott pénzügyi támogatás című kiíráson a Tóváros és Toldi lakópark csapadékvíz elvezetése című projekttel.

A 352,94 millió forintos fejlesztést a Pénzügyminisztérium 300 millió forinttal támogatja.

Szerzdődésszám: PM CSAPVÍZGAZD_2018/6

A támogatott projekt keretében a már meglévő vízelvezető hálózat fejlesztésére került sor. A tervezett, zárt gravitációs csapadékvíz elvezető csatorna a Tisza utcai gerincvezetékhez csatlakozva a Kolozsvár utcán át, a Kossuth Lajos utcát keresztezve, az Eszterházy Pál utca és a Huszka Jenő utca nyomvonalán a 7502/81 hrsz-ú közterületig vezet, ahol meglévő víznyelőbe csatlakozik.

A kivitelezési munkálatokat a Penta Kft. végezte.

Katona M. István

A szerző és Ligeti Edina felvételei

Még szintén érdekelheti...