Dunakeszi

Hivatalosan is átadták a megújult Dunakeszi Szakrendelő Intézetet

Habár a járóbeteg szakellátást igénylő dunakeszi, fóti és gödi lakosság egy ideje már a megújult Dunakeszi Szakrendelő Intézetet keresheti fel, hivatalos állami avatására július 22-én került sor.

    Az ünnepélyes átadáson megjelent Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere, Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, a térség országgyűlési képviselője és Dióssi Csaba, a város polgármestere. Jelen volt Erdész Zoltán és Sipos Dávid alpolgármester, valamint a képviselő testület több tagja.

    Dr. Pál Miklós, a dunakeszi szakrendelő ügyvezetője köszöntötte a jelen lévőket. Ezt követően Kásler Miklós mondott beszédet.

– Magyarország rendkívül sikeresen helytállt a vírus első és harmadik hullámában. Jelen pillanatban a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy ha a negyedik hullámra sor kerül, felkészülten meg tudjuk védeni honfitársainkat – mondta.

A továbbiakban arról szólt, hogy mindeközben az egészségügy fejlesztése olyan mértékben történik, hogy a vidéki kórházak, járóbeteg szakrendelők lényegesen jobb állapotba kerültek. A főváros és a közép-magyarországi régió történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztési programja indult el 2017-ben.  Az Egészséges Budapest Program keretében három centrumkórház, 11 országos gyógyintézet és társgyógyintézet, valamint 13 egyéb kórház és 32 járóbeteg szakrendelő átfogó fejlesztése valósul meg. Folyamatosan újítanak fel a fővárosban és Pest megyében 32 szakrendelőt, ezek közül tíz már befejeződött, a tízedik a dunakeszi szakrendelő, amely 2,3 milliárd forintból újult meg. Felépült az új pszichiátriai egység, amelyben egyéb rendelők is helyet kaptak. Hozzátette, hogy a fő feladat a prevenció lenne. A felújítások az egészségügyi létesítményeket új pályára helyezték s ezeket a fejlesztéseket a kormány tette lehetővé.

  • Dunakeszi lakossága számára mindig nagyon fontos az egészségügy – jelentette ki Dióssi Csaba. – Ezért döntöttünk úgy 2014-ben, hogy felújítjuk az összes háziorvosi rendelőt és a szakrendelőt is.  Az önkormányzat ezt a programot egyedül nem tudta volna végrehajtani. A mi céljaink egybeestek a kormányzati célokkal, és nagyon jó partnerre találtunk mind a kormánnyal, mind Tuzson Bencével, aki végig segítette a program végrehajtását. A szakrendelő felújítását több mint kétmilliárddal támogatta a kormányzat, az önkormányzat további 320 millióval járult hozzá a költségekhez. A könnyebb megközelítést segítve létrehoztunk egy 98 hellyel rendelkező parkolót is.

    Majd arról szólt a városvezető, hogy Dunakeszi egészségügyi ellátása infrastrukturálisan rendben van. Még szükség lesz új bútorokra, a várótermekben új székekre, folyamatban van az egynapos sebészet műszerezettsége. A rendelő kapacitása egynegyedével bővült, közel 900 négyzetméter új terület épült be, négyezer négyzetméteren teljes felújítás történt, két új korszerű lift működik, új röntgen berendezést is kaptunk, és beköltözött az épületbe a tüdőgondozó.

    Köszönetet mondott mindenkinek, – köztük a miniszternek és Tuzson Bence képviselőnek – akik támogatták illetve részt vettek a felújításban. A legnehezebb volt azoknak a szakdolgozóknak, akik a nehéz körülmények között is ugyanazt a szolgáltatást nyújtották a város és körzete betegeinek. És a vírusjárvány idején kérésre létrejött egy eredményesen működő oltópont.  

      – Túl vagyunk a járvány harmadik hullámán és ezzel Európában az elsők között vagyunk – mondta Tuzson Bence. – Az elmúlt negyven év legjelentősebb egészségügyi beruházása történt meg nem csupán Dunakeszin, hanem a választókerület egészében. Gödön, Csomádon és Csömörön új egészségház létesült, új eszközöket kapott több orvosi rendelő, és várható a veresegyházi egészségközpont valamint a dunakeszi mentőállomás felújítása is. Köszönetet mondott a magyar kormánynak azért a nagyon komoly támogatásért, melynek eredményeként a régióban is megújult az egészségügyi ellátás. Ott, ahol megvannak a jó elképzelések, egy kormányzati összefogással, egy országgyűlési képviselő támogatásával, a fejlesztéseket meg lehet valósítani. Az itteni emberek összefogása nélkül ez nem valósult volna meg. Végezetül kijelentette: – átfogó az a fejlesztési program, amit Dunakeszin és a körzetben megvalósítottunk és meg fogunk valósítani.

    A megnyitót követően a miniszter találkozott Varga Imre főorvossal, aki többek között elmondta, hogy a régi, kisebb helyiségek kissé nyomasztóak voltak s erre most döbbentek rá, miután elkészültek a nagyobb korszerűbb rendelők. Már kevés kell ahhoz, hogy teljesen megújuljon a szakrendelő, mondta a főorvos.

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...