Dunakeszi

Nehéz évkezdés a VSD vívó szakosztályában

Az egy éve fennálló koronavírus helyzet miatt nehezen indult az év a vívó sportban is, amely a Városi Sportegyesület Dunakeszi szakosztályára is hatással volt. A szakosztály vezetője azonban bizakodik, hogy az edzések, versenyek és táborok hamarosan visszatérhetnek a megszokott kerékvágásba. Fiedler Ferenccel, a VSD vívó szakosztály vezetőjével beszélgettünk.

Hogyan indult a 2021-es év a vívó szakosztályban?

A járvány teljességgel felforgatta a felkészülésünket, így nehezen indult az év. A vívók szezonja szeptemberben kezdődik, nyáron a világbajnokság, illetve az esetleges felkészülési edzőtáborok töltik ki a programot. A problémák ellenére idén már indult 8 gyermekünk Magyar Kupa, illetve más felkészülési versenyen, ahol szép eredményeket értek el; 4., 6 és 7. helyezéseket. Sajnos jó néhány versenyt töröltek, de ez szerencsére nem vette el a kedvét gyermekeinknek és bízunk benne, hogy az új szezon már minden gond nélkül megkezdődhet idén szeptemberben.

 Mikor indult a VSD-ben a vívó szakosztály, hogyan működtök most?

2019 januárjában alakult szakosztályunk, mára már 40 ifjú gyakorolja a fegyverforgatást, akik jellemzően 11-17 év közöttiek. Kard fegyvernemben kezdtem el az oktatást, 2019 szeptemberétől csatlakozott hozzánk Kolczonay Gábor szakedző, akivel tervbe vettük a párbajtőr fegyvernem honosítását is. Még ebben a hónapban körülbelül 15 gyermek csatlakozott a többiekhez, a teremváltozások miatt történt lemorzsolódás, de idénre kialakult egy 40 fős létszám.

Fiedler Ferenc tanítványaival

Ezek szerint várjátok az új jelentkezőket is?

Igen, örömmel várjuk az új jelentkezőket vívásra, lányokat és fiúkat egyaránt, 9-14 év között. Valamennyi felszereléssel rendelkezünk, ami megkönnyíti a kezdést és az edzéseken való részvételt. Olimpiai sportág vagyunk, így bízunk benne, hogy az idei tokiói olimpia után sokan kedvet kapnak a víváshoz, és még több versenyzőnk lehet.

Idén is terveztek nyári tábort?

Balatonakarattyán, július 31-augusztus 7. között tervezzük a vívótábort a városi üdülőben, ahová a haladó vívókon kívül a kezdőket is várjuk 10-14 év között. A Balaton nagyon vonzó helyszín, így bízunk benne, hogy sokan eljönnek és a kezdők is megszeretik annyira a sportot, hogy csatlakoznak egyesületünkbe.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Szeretnénk egy eredményes, jó utánpótlásbázist kialakítani gyermektől a junior korosztályig, kard és párbajtőr fegyvernemben. Dunakeszi és környéke körülbelül 100 ezer főt számlál. Ez bőven feljogosít minket, hogy egy hosszútávon eredményes vívószakosztályban reménykedjünk. Nagy öröm számomra, hogy sikerült meghonosítani, megszerettetni a vívást Dunakeszin, amely országunk messze legeredményesebb olimpiai sportága 37 aranyéremmel és remélem, hogy ez a szám az idei tokiói olimpia után növekedni fog.

Bozsó Ivette (Dunakeszi Polgár)

Még szintén érdekelheti...