Dunakeszi

Megújítják a dunakeszi Kegyeleti parkot

Terveink szerint az idei évben sor kerül egy új sétány kialakítására, amely a lakótelepet köti össze a szakorvosi rendelőintézettel. A sétány a görög katolikus-templom és az óvoda kerítésével párhuzamosan futna. Majd a kiteresedést elérve két irányba ágazna el. Az egyik ága becsatlakozna a meglévő „Keszi” települések nevével ellátott szilfasorba, a másik pedig a temető keleti oldalán húzódó első szélesebb útba.

A temetőn keresztülfutó útszakasz két oldalán a zömében múlt század eleji sírokat helyreállítjuk, megtisztítjuk, restauráljuk, hiszen itt a város lovas életében jelentős szerepet játszó személyek nyugszanak, mint többek között az angol lovas, Henry Huxtable, és Henry Barker, az ír akadályzsoké Edward Geoghegan. Találunk különlegesen szép faragott gránitsírköveket, díszes kovácsoltvas kerítéseket, mint a svájci Mrs. Ball, Emma Rajoux lovasfeleség kőobeliszkjét körülölelő darab.

A rendszerváltás előtti időszakban egy kis teret alakítottak ki, jelentős méretű földfeltöltéssel egy vörös csillag szoborral, padokkal, virágágyásokkal. Sajnos a földfeltöltés munkálatai közben a környező sírokat nem kímélték, azok ledöntve, sérülten fekszenek a kupac alatt. Ezeket most lehetőségeinkhez mérten helyreállítjuk, felállítjuk, sérüléseket kijavítjuk, illetve a földfeltöltés egy részét elhordjuk, és kinyitjuk a teret a Szent István-kápolna és a köznyelvben Gólyának hívott szobor felé.

A téren alacsony támfalak, ülőfelületek, sok évelő virágos növény, főként évelők, díszfüvek és alacsony cserjék kapnak majd helyet. A meglévő Keszi-kő természetesen megmarad a téren. Az értékes síremlékekbe magról nőt fákat kivágtuk, melléjük és a síremlékek mellé új fák kerülnek.

Tóth Eszter városi főkertész

Még szintén érdekelheti...