Dunakeszi

Szerdán újra megnyílik a dunakeszi strand, de előtte megtisztítják az agyagos hordaléktól

A dunakesziek nagy örömére gyorsan elvonult a dunai árvíz, és szerencsére nem okozott jelentős kárt sem azon kívül, hogy a nyári kánikulában a város polgárai jó néhány napig nem tudtak strandolni kedvenc szabadtéri fürdőhelyükön. A strand területén működő büfék ezúttal a dunai árvíz miatt kényszerültek átmenetileg „lehúzni” a rolót. De jó hír, hogy szerda délelőtt újra kinyit a dunai szabadstrand, de előtte Dióssi Csaba polgármester intézkedésére átfogadó takarítást végeznek a területen a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. munkatársai.

A hétfő délutáni terepszemlénken is jól érzékelhető volt, hogy a sétánnyal, padokkal, játszótérrel, ivókúttal, éttermekkel kiépített dunakeszi strand városunk polgárai mellett közkedvelt a környező települések lakói, a kerékpáros turizmus hódolói körében is. Beszélgettünk a Veresegyházról érkezett családdal, Dunakeszin táborozó örömtáncos hölgyekkel, akik elismeréssel nyilatkoztak az igényesen kialakított Duna-parti környezetről, amely szinte garantálja a kellemes kikapcsolódást, a pihenést, és a sportolás lehetőségét és élményét.

Noha hivatalosan csak szerdán nyílik meg újra a szabadstrand, mert addigra végeznek a terület takarításával, de már így is nagyon sokan sétáltak, pihentek a dűs lombkoronájú fák árnyékában.

  • A sétány már nyitott az emberek előtt, a padokon pihenhetnek, beszélgethetnek, de fürödni még tilos, de a vízpartra is mindenki csak saját felelősségére mehet le, mert azt elöntötte az agyagos hordalék – tájékoztatta a Dunakanyar Régiót Lengyel Péter, a strandfelügyelet vezetője.

A városi polgárőrség tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy hétfőn – július 26-án – tartottak szemlét a strand területén.

 – Abban állapodtunk meg, hogy kedden a strand parkosított területét tisztítják meg az árvíz okozta szennyeződéstől. Dióssi Csaba polgármester úr arról is intézkedett, hogy a víz melletti kavicsos területre sodort agyagos hordaléktól is tisztítsák meg a napozók kedvenc felületét a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. munkatársai. Sajnos szinte a teljes part menti területet – igaz, hogy szakaszosan – elárasztotta az agyagos hordalékkal a levonuló dunai árhullám – mondta érdeklődésünkre Lengyel Péter, aki szerint mintegy tíz centi vastag agyagos hordalék borítja a kavicsos felületet.


– Az esetleges balesetek megelőzése érdekében összegyűjtik a strand területére sodort uszadék fákat is, és a nyitás előtt természetesen az eszközök és a terület fertőtlenítése sem marad el – hangsúlyozta a strandfelügyelet vezetője, aki azt is elmondta, hogy Sipos Dávid alpolgármestertől kapott tájékoztatás szerint, ha a takarítással a tervezett ütem szerint haladnak, akkor szerdán már újra megnyílik a dunai strand.

 (Vetési)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...