Kitekintő

Frissítve: Linztől egészen Dunakesziig kerekezett, de ilyet még nem látott…

A dunakeszi Duna-part az utóbbi években megvalósított fejlesztéseknek köszönhetően a város polgárai mellett a turisták egyik kedvelt kikapcsolódási helyszínévé vált, melyet nagyon sokan a néhány hete átadott EuroVelo 6 kerékpárúton közelítenek meg. A dunai szabadstrandon minden adott a kulturált sportoláshoz, pihenéshez és a szórakozáshoz.

A hatalmas fák árnyékában zöld pázsiton pihenhetnek a víz- és napimádók, kulturált sétány, padok, játszótér, éttermek, irodalmi- és zenei programok garantálják a kicsik és nagyok felhőtlen kikapcsolódását. A kerékpárút közvetlen környezetében a hétvégén megnyitott kulturált, többfunkciós mosdó is a vendégek kényelmét szolgálja.

Dióssi Csaba polgármester (b1), Csoma Attila önkormányzati képviselő, Somodi István osztályvezető
Fotó: Kovács Zsolt

Mint azt az ünnepélyes átadón Dióssi Csaba polgármester elmondta: Dunakeszi Város Önkormányzata 100%-os támogatást kapott a Dunakeszi Duna Szabadstrand Fejlesztése című pályázati projektre, ennek részeként a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program III. ütemében valósult meg a mosdó építése.

A pénteki megnyitóra Tóth Eszter városi főkertész irányításával a szakemberek igényessé formálták a beruházás környezetét, a telepített fáknak és cserjéknek köszönhetően az épületet üde zöld felület öleli körbe.  

  • Faborítással, designelemekkel, szép és igényes kialakítással álmodtuk és valósítottuk meg ezt a hiánypotló létesítményt. A férfi és női blokk elválasztásához egy fát is ültettünk az épület közepére, amely fölött a tetőt is nyitva hagytuk, hogy nőhessen és árnyékot biztosíthasson az oszlopos tulipánfa – emelte ki közösségi oldalán a város polgármestere.
    – A női mosdó részében tíz illemhely került kialakításra – mondta hétfő délután érdeklődésünkre Demeter Zsuzsanna takarítónő, aki gyorsan hozzátette: minden fülkében van fogas is a táska vagy ruha elhelyezésére. -Két, külön bejáratú baba-mama szoba épült – bennük – a pelenkázáshoz és a szoptatáshoz szükséges eszközökkel – mutatta be a helyiségeket, miközben elmondta, hogy mindkettő belülről zárható.

A férfiak részére négy piszoár és három WC került elhelyezésre, külön bejáratú a gyermekmosdó és az akadálymentesített mosdó is.

Demeter Zsuzsanna elmondta, hogy a vízparton pihenő, a Katonadombon sportoló és a kerékpárral érkező turisták nagyon örülnek a mosdó megnyitásának, melynek minőségéről, színvonaláról elismeréssel beszéltek.  

– A Dunakeszi Kártyával rendelkezők 200 forint, akinek nincs kártyája az 300 forint megfizetése mellett használhatja a mosdó szolgáltatásait, amit azonban itt is szeretnék hangsúlyozni, hogy ennek az összegnek az ellenértékét – függetlenül attól, hogy van Dunakeszi Kártyája vagy nincs – teljes mértékben levásárolhatja a strand büféiben.

– A többség örül, hogy a használat díját kedvezményként levásárolhatja, de volt egy-két ember, aki ezt a kombinált megoldást kényelmetlennek találta – ismertette Demeter Zsuzsanna.

Nem úgy Péter Schuld, aki kerékpárral érkezett dunakeszi rokonaihoz az ausztriai Linzből.
– Közel 500 kilométert tettem meg kerékpáron, de megvallom, hogy útközben még Ausztriában is csak ritkán találkoztam ilyen kulturált és igényes mosdóval a kerékpárút mellett, mint itt Dunakeszin.   
Hogy tetszik Dunakeszi? – kérdésemre azonnal rávágta a 30 éves fiatalember: „Nagyon szép, már többször voltam itt. Remek az új kerékpárút, jól lehet menni rajta” – köszönt el.  

A fővárosból Dunakeszire kerékpárral ellátogató Szabó Emese és párja, Bernáth Sámuel is elismerően nyilatkozott a Duna-part szépségéről, vonzerejéről, az új kerékpárútról.

– Újpesten egy kicsit nehezen találtunk rá a kivezető kerékpárútra, de a Megyeri híd után már minden egyértelmű volt, simán lehetett haladni egészen ide, a dunai szabadstrandig, ahol megpihentünk. Nagyszerű hely, szép a környezet, jó egy hónapja találtunk rá erre a szép sétányra, a kiülős helyre. Be is mentem a Dunába, hangulatos, lazítós, nyaralós hely – hangzottak Emese elismerő szavai, aki civilben középiskolai tanár a fővárosban.
– Egy hónapja jártam a városban állásinterjún, ezért szerettük volna jobban megismerni Dunakeszit – veszi át a szót Sámuel, aki elmondta, hogy nagyon elégedettek a közlekedéssel, a várossal. – Azt már felmértük, ha úgy alakul, akkor könnyedén be- és ki lehet jutni a fővárosból, ami nagy előny az ingázók számára – jegyezte meg a pszichológus végzettségű fiatalember.

Még jó pár percig beszélgettünk a fiatal párral, akiknek az is tetszett, hogy a gasztronómiai finomságok mellett a kulturális „csemegék” is megtalálhatók a dunakeszi strandon, ahol éppen az augusztus 8-ig tartó Fiatalok Szabadtéri Színpada rendezvény keretében Gregus Anikó Mese Zenebona műsorát élvezhették a kicsik és szüleik a hatalmas fák árnyékában.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...