Sport

Tokiói olimpia: Lucz Dóra győztesként jutott a középfutamba

Négy szám előfutamaival kezdődtek meg a kajak-kenu-versenyek a tokiói olimpián. Női K1 200-on Lucz Dóra és Kárász Anna, férfi K1 1000 méteren Kopasz Bálint és Varga Ádám, női K2 500-on pedig a Kozák Danuta, Bodonyi Dóra, valamint a Csipes Tamara, Medveczky Erika kettős is egyből a középfutamba került. Az Adolf, Fejes kenu kettős reményfutamba került, ahonnan nem jutottak tovább – írja az infostart.hu.

A női kajak egyesek 200-as versenyeivel kezdődött az olimpia kajak-kenu versenye. Mindkét magyar egyből a középdöntőbe került.

A szabályok szerint a futamok első két helyezettje automatikusan a középdöntőbe kerül, a többiek a nap folyamán még reményfutamot evezhetnek. Folytatás holnap, kedden a középdöntővel és a döntővel.

A második futamban a háromszoros Európa-bajnok Lucz Dóra nagy harcot vívott a svéd Linnea Stenstilsszel és a lengyel Marta Walczykiewicz-csel, s ha csupán két ezredmásodpercnyi (!) előnnyel is, de megnyerte a futamát, s ezzel egyből a középdöntőbe került, a lengyel rivális társaságában.

„Gondoltam, hogy nagyon szoros lesz a vége, láttam, hogy Martánál előrébb vagyok, de Linneánál éreztem, hogy előrébb vagyok. Mivel nagyon szoros volt, meg kellett várnom a hivatalos eredményt. Nagyon örülök, hogy egyből továbbjutottam” – mondta Lucz Dóra, akinek sportolói karrierje Dunakeszin kezdődött a Dunakeszi Kajak Clubban.

A harmadikban Kárász Anna nem bírt a spanyol Teresa Portelával, de a hajrában (ha van ilyen a sprinttávon) feljött, s beérkezett másodiknak, egyből továbbjutott.

Az előfutamot összesítve kiderült, az új-zélandi Liza Carrington evezte a legjobb időt, rajta kívül a spanyol Teresa Portela ment még 41 másodpercen belül. Lutz Dóra a harmadik legjobb idővel ment tovább. Egyedül Magyarországnak van két versenyzője az egyből a középdöntőbe kerülő tíz között.

Fotó: kajakkenusport.hu

Még szintén érdekelheti...