Sport

Tokió 2020: Ott a 20.! Lőrincz Tamás olimpiai bajnokként búcsúzik a birkózószőnyegtől!

Világ- és Európa-bajnok birkózónk, Lőrincz Tamás feltette az i-re a vágyva vágyott pontot: olimpiai aranyéremmel fejezte be több mint 15 éves felnőtt karrierjét, miután a 77 kilogrammos kötöttfogású birkózók döntőjében 2:1-re legyőzte a kirgiz Akszol Mahmudovot – írja a nemzetisport.hu.

TOKIÓ 2020
BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS
Férfiak, 77 kg
 
Lőrincz Tamás–Akzsol Mahmudov (kirgiz) 2:1

ÖSSZEFOGLALÓ

Augusztus 2-án, hétfőn két magyar birkózó kezdte meg szereplését Tokióban, s mint ismert, az olimpiai ezüstérmes, világ- és négyszeres Európa-bajnok Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 77 kg) bejutott a keddi fináléba, ahol riválisa a szenzációs formát mutató, nagyszerűen emelő Ázsia-bajnok kirgiz Akzsol Mahmudov volt – fogalmazott a Magyar Birkózószövetség tudósítása.

Az első pillanatokban volt egy kis kölcsönös pofozkodás, fejelés, majd intették 34 éves klasszisunkat, de kiválóan védekezett. Szünet után pedig beindult, előbb kitolással egyenlített, majd intéssel vezetést szerzett. Ugyan lentről ő sem tudott akciózni, de magabiztosan őrizte 2-1-es előnyét, miközben ifjú ellenfele elkészült az erejével. S Lőrincz Tamás csodás pályafutása utolsó mérkőzésén, másfél évtizeddel első felnőtt diadala, a 2006-os Eb-arany, s összesen 15 világversenyes érem után (amellyel a magyar birkózás legeredményesebbje) olimpiai bajnok lett!

„Hihetetlen, hogy megadatott ez nekem, nem tudom elhinni! S a kivetítőn ott láttam a feleségemet, a gyermekeimet, az édesapámat, a többieket, ahogy velem örülnek… Talán a rutin döntött, de úgy voltam vele, nem lehet, hogy elveszítsem ezt a döntőt. Azok után, hogy az elődöntőben megvertem az iránit, éreztem, már nem állíthat meg senki. Nagyon boldog vagyok, még fel sem fogom az egészet!” – nyilatkozta az M4 Sporton közvetlenül történelmi tette után a magyar birkózás 20. ötkarikás aranyérmének megszerzője.

Még szintén érdekelheti...