Göd

A MOL Tehetségtámogató Sport pályázat gödi győztese: Szabó Vilmos kajakos

Hetvenhét tehetséges fiatal sportolót, összesen 25 millió forint értékben díjazott a MOL Alapítvány idén. Gödről Szabó Vilmos kajakos nyerte el a támogatást. A Sport 2021 nyertesei között van többek között a magyar gyorsasági motorversenyzésben 2020-ban az év utánpótlás versenyzőjének választott Görbe Soma, a világ legfiatalabb női nemzetközi sakkmestere Gaál Zsóka, a Tokiói Olimpián Magyarországot képviselő Kovács Zsófia tornász, Tóth Lili Anna akadályfutó, Németh Nándor úszó és Özbas Szofi dzsudoka is.

A MOL Tehetségtámogató Program Sport pályázata elsősorban azoknak az általános- vagy középiskolás diákoknak nyújt anyagi segítséget, akik tehetséges sportolók, és országos vagy nemzetközi versenyen is jó eredményeket értek el. Az útiköltség-térítésre, eszközvásárlásra vagy egyéb sportoláshoz köthető költségekre igénybe vehető támogatás a fiataloknak megfelelő hátteret jelent a további felkészüléshez, versenyzéshez.

A MOL Alapítvány a 2020 végén végzett felmérésére és a sportszövetségekkel folytatott konzultációk tapasztalataira alapozva a MOL Tehetségtámogató Program Sport pályázatot idén fiatalabb jelentkezőkre optimalizálva hirdette meg, ezzel is elkötelezve magát a korai tehetséggondozás mellett. A márciusban meghirdetett pályázatra a 10-16 évesek kategóriájában 414 pályázat érkezett be, ebből 67 pályázatot támogat az alapítvány – köztük egy versenyzőpárost –, összesen 20 millió forint értékben. A 16 éven felülieknek szóló Sport Klasszis kategóriában tíz fő kérelmét díjazták összesen 5 millió forint értékben. Így idén összesen 25 millió forintos támogatást nyújt az alapítvány a kiemelkedő teljesítményű fiatal sportolóknak.

A MOL Tehetségtámogató Sport pályázat gödi győztese: Szabó Vilmos kajakos

A 14 éves Szabó Vilmos 2016-ban kezdett versenyszerűen kajakozni. Már az első vízre szállások alkalmával tudta, hogy ez lesz a sportja, stabilan megülte a mini kajakot és nem sokkal maradt le az edzéseken azoktól, akik már hosszabb ideje sportoltak. 2017-ben bekerült a Göd SE U10-es fiú váltó csapatába és megszerezte az első Magyar bajnoki címét. A legbüszkébb mégis a 2020-as évre, amikor megvédte Maraton Országos bajnoki címét, illetve K2 2000 m-en harmadszor is elnyerték a bajnoki címet a párjával, Maszárovits Lászlóval. Nagyon büszke rá, hogy sport eredményei miatt 2020-ban elnyerte Göd város legrangosabb díját, a Kóczán Mór-díjat. A sportkategória díját Kammerer Zoltán, Göd háromszoros olimpiai bajnoka adta át. Jelenleg is aktívan készül – heti 8 edzéssel – az idei versenyszezonra.

A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán és Szabó Vilmos

E mellett a középiskolai felvételi időszakon is túl van, és felvételt nyert a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium élsportoló osztályába. A 2021-es versenyszezonban már az U14-es korosztályban versenyzik, és mivel megjelenik az olimpiai 1000 m-es versenytávban, így főleg erre fog összpontosítani, K1 egyéni kajakban. A támogatást egy új kajak megvásárlásához szeretné felhasználni.

Szabó Vilmos verseny közben (középen)

A koronavírus nem kímélte a sport világát és a sportolókat sem: a járvány megnehezítette a versenyek előkészítését és a tehetségek felkészülését is. Az elmúlt időszak komoly akaraterőt és rugalmasságot igényelt a sportolóktól, és ezt mindenképpen díjaznunk kell, de az elismerés nem csak a járvány alatti  kitartásuknak szól. A MOL mindig is kiemelt figyelmet fordított a tehetségekre: Alapítványunk pályázati programjain keresztül eddig is évente 100 millió forintot fordított a fiatal sportolók, a művészek, a pedagógusok és a gyermekegészségügy támogatására. Ez a hagyomány a MOL-Új Európa Alapítvány elindulásával tovább erősödik: olyan széleskörű és átfogó támogatási rendszert hozunk létre, amellyel a korábbinál is nagyobb szerepet tudunk vállalni  a közérdekű feladatok ellátásában” – mondta el Szollár Domokos, a MOL-csoport kabinetfőnöke, a MOL Alapítvány kurátora.

A támogatottak 35%-a budapesti, 65%-a vidéki sportegyesületnél sportol és 42 különböző sportágat képviselnek. A nyertes pályázók több mint egynegyede a 10-14 éves korosztályból kerül ki. A nyertesek a támogatást előfinanszírozásként kapják meg, és a 2021-22-es nyári és téli versenyszezonban használhatják azt fel.

Még szintén érdekelheti...