Kultúra

Érvek a Dunakeszi Kártya mellett, az önkormányzat válaszolt

A Dunakeszi Kártyával ingyenes – idén már három ilyen rendezvényt is szerveztek. A repülőnap már lement, előttünk van a Feszt és a Futakeszi. Többen érdeklődtek, hogy miért nem elég a lakcímkártya, ennek jártunk utána az önkormányzatnál – írja a dunakeszipost.hu.

Az éves központi költségvetési törvény szól arról, hogy egy adott település mennyi támogatást kaphat. Ezt az állandó lakosok pontos száma alapján számolják ki, köztük legyen a Feszt a példa, a kulturális „normatívát” is. Éppen ezért azok a települések, ahol bármiféle kedvezményrendszer él, azt jellemzően az állandó lakosainak biztosítja, nekik szervezi a rendezvényt. A programok alaptőkéje a közművelődési támogatás, a fennmaradó költségeket az önkormányzat saját forrásaiból finanszírozza. A települések között pedig állandó verseny folyik a bejelentett lakosokért az állami támogatások miatt – ismerteti a dunakeszipost.hu.

Maradjunk még a Fesztnél, ahol idén először belépőt szednek azoktól, akik nem rendelkeznek Dunakeszi Kártyával. Nos, a fellépők nem szívesen mennek ingyenes koncertekre. Az ilyen alkalmak a Budapesten és környékén tartandó fellépéseiket negatívan befolyásolják. Azaz kevesebben mennek el a fizetős koncertjeikre, ha van ingyenes is. Ahhoz, hogy a szervezők minőségi együttest tudjanak meghívni, a rendezvény értékét is emelni kell. Ezt segíti elő a Dunakeszi Kártya és a belépőjegy azok számára, akik nem dunakeszi lakosok.

A harmadik a tömeg kérdése. A városi rendezvények már jó ideje teltházasok, sok Dunakeszin élőnek pedig kényelmetlen a nagy tömeg. Ők kiszorulnak, számukra élvezhetetlenné válik egy-egy rendezvény, így nem is vesznek részt rajta. Hosszas sorban állások, parkolási gondok is adódhatnak. A Dunakeszi Kártyával az önkormányzat a rendezvények kapacitását a helyben élőknek szeretné fenntartani. Aki pedig a helyi polgártól veszi el a szórakozás lehetőségét, annak belépődíjat kell fizetnie.

Amúgy pedig a dunakesziek büszkék a városukra, talán egy kicsit kiváltságosnak is érzik magukat. A Dunakeszi Kártya pont ezt az érzelmi élményt adja meg, rangja van annak, hogy valaki ténylegesen dunakeszi polgár.

Még szintén érdekelheti...