Kitekintő

Vasparipák és Göd

A József Attila Művelődési vezetőjével, Szabó Zsuzsa igazgatóval közösen létrehoztuk a „Vasparipák és Göd” című jubileumi kiállítást a gödi vasútállomás oktatótermében. Maga a kiállítás széles körű összefogás, számos adomány és lelkes önkéntes munka eredménye.

E falak között a magyar arisztokrácia színe virága megfordult a kiegyezést követő időkben, amikor a Kincsem által hamar világhírűvé vált Hesp-tréning telep miatt keresték fel Gödöt, illetve amikor királyi vadászatok miatt látogattak ide. Gyakori vendég volt itt Erzsébet királyné és Ferenc József is.

A kiállítótérben igyekeztünk megidézni valamit a boldog békeidők hangulatából színekkel és berendezési tárgyakkal, de gőzmozdonyok világa is megjelenik több tucatnyi alkatrész és forgalmi berendezés képében. A történelmi időket 19 illusztrált tablón jelenítjük meg, rövid történetek sorával bemutatva a vasút hőskorát, és azt, hogy Göd egy üres pusztaságból hogyan született újjá a vasparipák által.

Ez a kiállítás sokak számára jelenthet hangulatos programot, akiket minden érdekel, ami a vasúttal kapcsolatos.

A magyar vasúti közlekedés megindulásának 175. évfordulója alkalmából megnyitott kiállítás a jelenlegi tervek szerint 2021. december 31-ig lesz megtekinthető.

Nyitva tartás:

Kedd: 17-19h

Péntek: 10-12h

Szombat: 14-16h

Csoportokat ettől eltérő időben is fogadunk, előzetes időpont-egyeztetést követően. 

A kiállítást önkéntesek működtetik. Megtekintése díjmentes.

Bátorfi Ildikó

Még szintén érdekelheti...