Kitekintő

Beemelték az épülő Ipoly-híd acél főtartóit

2021. szeptember 29-én a magyar és szlovák hídfők betonozását követően a kivitelező Colas Közlekedésépítő Zrt. elvégezte az Ipolydamásdot Helemba (Chl’aba) településsel összekötő Ipoly-híd acél főtartóinak beemelését, mellyel a kivitelezés egyik mérföldkövéhez értek.

Az acélszerkezeteket 4 db-ban szállították a munkaterületre, súlyuk egyenként eléri a 40 tonnát. A kivitelezés ezen szakaszának megvalósulásával az Ipoly folyó két partján élők egyre közelebb kerülnek a közvetlen határkapcsolat kiépítéséhez. A fejlesztés várható befejezése 2023. első negyedéve – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Mint arról lapunk – az MTI hírét szemlézve – beszámolt, 2021. július 2-án Andrej Dolezal szlovák közlekedési és építésügyi miniszter és Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a térség országgyűlési képviselőjével, Rétvári Bencével közösen tették le az épülő Ipoly-híd alapkövét.

2021. július 2., az épülő Ipoly-híd ünnepélyes alapkőletétele

Az ünnepségen a magyar miniszter elmondta: a Szlovákiába befektetett magyar tőke 2010-hez képest 64 százalékkal növekedett, ami azt mutatja, hogy a két ország kapcsolatainak javításába az elmúlt 11 évben befektetett energia megtérült. Magyarország és Szlovákia között soha nem volt olyan jó kapcsolat, mint ma – fűzte hozzá. Szijjártó Péter elmondta: a kapcsolatok javításának a kulcsa, hogy közös sikereket értek el az elmúlt években, amelyek a kölcsönös bizalom kialakulásához vezettek. Hozzátette, hogy a közös sikertörténetek nemcsak politikai jelentőséggel bírtak, megkönnyítették a magyar és szlovák emberek mindennapi életét is.

    A miniszter kitért arra, hogy a magyar-szlovák határon jelenleg 35 helyen lehet szabályszerűen átkelni, ebből 10 átkelési pontot a 2010 utáni magyar kormány épített.

    “A jövőt a Duna-hidak és az Ipoly-hidak építése jelenti, ezért arra fogunk koncentrálni, hogy növeljük a két ország összeköttetéseinek számát”- fűzte hozzá Szijjártó Péter.

    A miniszter azt mondta, hogy az Ipolydamásd és Helemba közötti Ipoly-híd 58 méter hosszú, 12 méter széles, kerékpárúttal ellátott lesz, 1,6 milliárd forintba kerül, és már 2023 elején állnia kell. Hozzátette, hogy 2023-ig ezen a hídon kívül még öt átkelési pont létesül a két ország között, két Ipoly-híd, egy kerékpáros híd a Duna fölött, egy kompösszeköttetés és létrejön egy útösszeköttetés is.

    Andrej Dolezal, a Szlovák Köztársaság közlekedési és építésügyi minisztere arról beszélt, hogy a hidak nemcsak infrastrukturális összeköttetést nyújtanak, segítik a munkaerő mobilitását, segítik a kulturális rendezvények bővítését és fejlesztik az idegenforgalmat is. Hozzátette, hogy mindenképpen szeretnék felgyorsítani az átkelők szlovákiai részének építését.

Fotó: NIF Zrt. és MTI

Még szintén érdekelheti...