Kultúra

Órákon át dedikált Sajdik Ferenc – Gyerekkorom Dunakeszije címmel nyílt kiállítás

Október 3-án – méltán – szinte minden a Kossuth-díjas karikaturista, grafikusművész Sajdik Ferencről szólt Dunakeszin. Mint azt e lap hasábjain már megírtuk vasárnap kora délután, az egykori szülői házban, a mai Márton Áron utca 3. számú épületben kezdődött az ünnepségsorozat, ahol a jelenlegi ingatlantulajdonosok, Gozsin András és Kónya Ágnes vendégszeretetét élvezve, Sajdik Ferenc újra „otthon”érezhette magát. Az egykori Sajdik-házban élő, a múlt század legendás zsokéja, Sajdik Sándor és családja emléke előtt tisztelegve emléktáblát avatott a Tóth Mariska Hagyományőrző Alapítvány Dunakeszi Város Önkormányzata támogatásával.

A főtéri Szent Mihály-napi búcsún ünneplő dunakesziek közül sokan vettek részt a polgármesteri hivatal udvarában 16 órakor kezdődő, Gyerekkorom Dunakeszi című kiállítás ünnepélyes megnyitóján, melyen bemutatták a két évszázadon átívelő, két évezredet összekapcsoló grafikusművész, Sajdik Ferenc rajzait megörökítő színes könyvet, melyből ránk köszönnek Dunakeszi jellegzetes épületei, utcái, ahogyan egykoron a városban élő Kossuth-díjas karikaturista látta őket.

A Dunakeszi díszpolgára címmel is kitüntetett Sajdik Ferenc személyisége, az idősebb és a fiatalabb korosztály képviselői számára egyaránt ismert és méltán népszerű rajzait megörökítő kötet iránt – túlzás nélkül mondhatjuk – óriási volt az érdeklődés.

Dióssi Csaba polgármester

Az ünnepelt Sajdik Ferencet Dióssi Csaba polgármester köszöntötte kedves szavakkal, aki felidézte, hogy egykoron milyen kulturális élményt jelentett mindannyiunk számára a Nagy ho-ho-horgász, Gombóc Artúr, vagy Pom Pom meséi, melyek „bearanyozták” gyerekkorunkat – mondta a városvezető. A dunakesziek körében fogalom a Sajdik név, hiszen Sándor, az édesapa 1912-ben Alagon lovászként kezdte sportkarrierjét, akit később Európa-hírű zsokéként ünnepelt a galoppsport, ezernél is több győzelmet aratott. Világhódító sikerei után Dunakeszin vett házat 1941-ben, akkor költözött családjával a 11 éves fiú, Ferenc is  a településre, akit már hosszú idő óta Kossuth-díjas grafikusművészként tisztelünk. Sajdik Ferenc 1969-ig élt Dunakeszin, a közel három évtizedet, az emlékezetében ma is eleven élő dunakeszi pillanatokat, élményeket 30 képen örökítette meg, melyek a kötetben láthatók.

Dióssi Csaba polgármester köszönetet mondott az egykori Dunakeszit bemutató 30 rajzért Sajdik Ferencnek

 – Köszönjük Sajdik Ferenc úrnak a múltunkat megörökítő rajzokat és a hozzájuk fűzött színes történeteket, és azt, hogy alkotásaival Dunakeszit felhelyezte hazánk művészeti térképére – mondta köszönetét kifejezve a polgármester.

Harangozó Katalin és Csákó Józsefné

Dióssi Csaba köszönetet mondott Harangozó Katalinnak, a kiállítás ötletgazdájának, dr. Kerekes Dórának, aki az önkormányzat képviseletében segítette az előkészületeket.

Nyíri Márton alpolgármester

A kiállítást Nyíri Márton társadalmi megbízatású alpolgármester nyitotta meg, akinek színes, személyes élményekben, sztorikban gazdagon bővelkedő beszédén keresztül megismerhettük Sajdik Sándor és családja, valamint a politikus nagyszüleinek felhőtlen barátságát, emberi kapcsolatát, akik szomszédok voltak a Márton Áron utcában.

– Gyerekként, amikor átmentem Sajdik Sanyi bácsiékhoz, a szobában mindenhol lovas képeket láttam. Az egyik, hatalmas fotó a fiatal Sanyi bácsit ábrázolta, aki díszes ruhában ült a lovon. Bárhová néztem, az egész ház tele volt lovas élményekkel, fotókkal, zászlókkal. Gyakran átjöttek a nagyszüleimhez, kiültek a forró verandára, beszélgettek, nagyon jó hangulatban teltek a délutánok. Kisgyerekként hallgattam a történeteket, a meséket – osztotta meg élményeit az ünneplőkkel Nyíri Márton, aki szerint Sanyi bácsi mindig mosolygott, jó kedélyű ember volt – engedett bepillantást a Sajdik család, a híres zsoké és felesége, az Operaház neves balerinája, Visnyei Sára életébe, akiknek egyik fiúk az évtizedek óta ünnepelt Sajdik Ferenc.

A Trio Brillo kamarazenekar művészei

A hatalmas érdeklődéssel kísért megnyitó színvonalának hangulatát emelte a Trio Brillo kamarazenekar vastapssal fogadott játéka, és két tehetséges fiatal, Lengyel Anna és Lengyel András szereplése, akik Romhányi József-verseket szavaltak a közönség nagy örömére.

Lengyel András és Lengyel Anna

A megnyitó után megnyílt a Gyerekkorom Dunakeszije című kiállítás a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán, ahol több mint két órán át dedikálta könyvét Sajdik Ferenc.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

A kiállítás hétfőn 8.00-17.30, kedden-csütörtökön 8.00-16.00, pénteken 8.00-12.00 óra között tekinthető meg.

Dr. Kerekes Dóra, a könyv szakmai szerkesztője, a rendezvény háziasszonya
Dióssi Csaba polgármester gratulál Sajdik Ferenc feleségének
Dióssi Csaba párjával együtt is köszöntötte Sajdik Ferencet
A váci Papp László galériatulajdonos és felesége kedves barátjukkal, Sajdik Ferenccel

Még szintén érdekelheti...