Kultúra

Koncert az időskorúaknak

 Az ENSZ Közgyűlés 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává. Dunakeszi Város Önkormányzata évek óta köszönti ebből az alkalomból a 65 éven felüli polgárokat. Most sem volt másként, ünnepi koncertre invitálták őket.

    A VOKE József Attila Művelődési Központ színháztermében helyet foglaló közönséget Tuzson Bence államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte.

  • Szeretettel és tisztelettel köszöntöm Önöket abból az alkalomból, hogy ez a koncert Önöknek szól. Túl vagyunk egy Covidon, és újra együtt lehetünk. Várható a negyedik hullám, de csak vége lesz egyszer. Sajnos mindannyiunknak voltak fájdalmas veszteségei is – mondta az államtitkár, majd így folytatta: – Magyarország egyik legaktívabb, legerősebb nyugdíjas közössége a Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub. Büszkék lehetnek rá, mint ahogy én is, és büszke lehet rá a város közössége is. Dióssi Csaba polgármester úrral közösen sokat dolgoztunk azért, hogy segítsük azt a munkát, amelyet Önök végeznek.

    A továbbiakban az elmúlt időszak fejlesztéseiről, köztük az egészségügyi intézmények korszerűsítéséről beszélt. Megemlítette azt a felmérést, mely szerint Dunakeszi az egyik legélhetőbb város Magyarországon. Hozzátette, hogy még sok feladatot kell megoldani. Majd így folytatta:

     – Soha nem szabad elfelejteni, hogy 1945 és 1956 után a szüleink, nagyszüleink építették fel a romokból az országot. Ezt meg kell becsülni, és ha az ország gazdasága erősödik, és úgy érezzük, hogy egy közösségnek jobban megy, akkor ne csak azoknak menjen jobban, akik ennek közvetlenül a haszonélvezői. Gondoljunk azokra is, akik újjáépítették az országot. Lépésről lépésre haladva meg kell tenni mindent ahhoz, hogy a megbecsülés erősödjön. Erről szól a nyolcvanezer forintos nyugdíjprémium, amit a magyar kormány még az idén kifizet. Még számos feladatunk van. Át kell gondolni, hogy ki tudjuk-e fizetni a teljes tizenharmadik havi nyugdíjat. Azt látjuk, hogy a Covid okozta válság után nagyon gyorsan visszaerősödik a magyar gazdaság. Azon is gondolkodunk most, hogy mit kezdjünk a legkevesebb nyugdíjjal rendelkezőkkel. Ezeket a nyugdíjakat valamilyen formában fel kell emelni. E tekintetben ígéretet tenni még nem lehet, de komoly gondolkodás van abban, hogy húzzunk egy erős, jól látható határt, ami alatt magyar nyugdíjas nem kaphat ellátást. Ezek mind a következő időszak lépései lesznek és egy titkot is elárulhatok Önöknek. Ezek határozott és jól átgondolt tervek, melyeket határozott cselekvés fog követni.

    A továbbiakban az időseket megillető tiszteletről beszélt, hangsúlyozva, hogy a fiataloknak a tiszteletet ki kell érdemelni, az idősebbek ezt már kiérdemelték.  

    Végezetül egy csokor virágot nyújtott át Almásy Saroltának, aki a Dunakeszi Nyugdíjas Kiránduló Klub vezetőségi tagjaként kirándulások és egyéb programok szervezésével gazdagítja a klubéletet.

    Ezt követően Somogyi Ágnes zenekari titkár konferálta fel a műsort, melyben a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar Farkas Pál vezényletével népszerű operett, musical és filmzene válogatást adott elő. A műsorban fellépett Vörös Edit énekesnő és Csengeri Attila operett- és musical énekes.

Katona M. István

A szerző felvételei

Még szintén érdekelheti...