Belföld

Mindenszentek és halottak napja: „Égig érjen a fény, egy-egy gyertya égjen”

Demjén Ferenc Gyertyák című dalában minden benne van, amit ezekben a napokban érzünk. Gyertyát gyújthatunk azokért, akiket nem láthattunk már régen. Emlékezhetünk családi körben, vagy kilátogathatunk a temetőbe. A hirado.hu minden fontos információt összegyűjtött, ami segíti a megemlékezés nyugalmát.

November 1. mindenszentek ünnepe, november 2. a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek napján ünnepli a katolikus egyház az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, november 2-án pedig megemlékeznek minden elhunytról.

Egyre többen látogatnak el a temetőkbe, hogy ott virággal, koszorúval, mécses gyújtásával emlékezzenek elhunyt szeretteikre. Mások inkább családi körben emlékeznek.

Régiónk temetőiben is sokan keresték fel családtagjaik, szeretteik sírját

Régiónkban már eddig is sokan látogattak ki a települések sírkertjeibe, hogy szeretteik emlékére gyertyát gyújtsanak, a sírokon elhelyezték az el nem múló szeretet és emlékezés virágait. Dunakeszin például a meghosszabbított temetői nyitva tartáshoz igazodva közlekednek a helyi autóbuszjáratok, hogy azok is ki tudjanak menni elhunyt családtagjaik, ismerősük sírjához, akiknek nincs gépkocsijuk.

Tovább tartanak nyitva a temetők Budapesten

Október 27-től november 2-ig meghosszabbított nyitva tartással, 7-től 20 óráig várják a megemlékezőket a fővárosi temetők, és szünetelnek a temetések – közölte a Budapesti Közművek temetkezési divíziója, a Budapesti Temetkezési Intézet.

A társaság az ügyfélforgalom várható növekedése miatt ezekben a napokban ügyeletet tart a budapesti köztemetők irodáiban. A Farkasréti temető és a Rákoskeresztúri Új Köztemető bejáratát belülről kegyeletteljes motívumokkal, fényfestéssel világítják meg.

A Rákoskeresztúri Új Köztemetőben vasárnap és hétfőn ingyenesen mikrobuszokkal segítik a közlekedést 8 és 17 óra között – ezeken a járatokon a járványhelyzet miatt maszk viselését kérik –, és keddig autóval is díjmentesen lehet behajtani oda. A többi temetőbe gépjárművel behajtani tilos.

A társaság a koronavírus-járvány miatt a csoportos megemlékezéseket idén nem tartja meg. November 3-tól ismét a szokásos nyitvatartási rend lesz érvényben, a budapesti sírkertek 7 óra 30 perctől 17 óráig várják a kilátogatókat.

Polgárőrök is segítik a rendőrök munkáját

Idén is fokozott és folyamatos bűnmegelőző járőrszolgálatot látnak el a polgárőrök a mindenszentek és a halottak napja körüli időszakban a temetőkben, sírkertekben és az urnatemetővel rendelkező templomok környékén – közölte az Országos Polgárőr Szövetség.

A polgárőrök – a rendőrséggel és az önkormányzatokkal együttműködésben – a temetők közelében lévő közterületeken, parkolókban is járőröznek és segítik a biztonságos közlekedést.

Ezt javasolja a rendőrség

A rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a halottak napi megemlékezés nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények megelőzésére – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata.

A rendőrség arra figyelmeztetett, hogy tolvajok ellophatják a síroknál felügyelet nélkül hagyott táskákat, a lezáratlan kerékpárokat, a temető előtt parkoló autókban látható helyen hagyott tárgyakat, a tömegközlekedési eszközökön a külső zsebben tartott mobiltelefonokat, pénztárcákat, a nyitva felejtett, nem megfelelően védett otthonokból pedig az értékeket.

Azt tanácsolták, hogy mindenki fokozottan figyeljen értékeire,

például a tömegközlekedési járatokon; ne vigyenek magukkal felesleges értékeket, a temetőben pedig egyetlen pillanatra se hagyják őrizetlenül a táskájukat.

Közölték azt is, ezekben a napokban a rendőrség a közútkezelőkkel együttműködve számos ideiglenes parkolóhelyet jelöl ki, esetenként forgalomkorlátozást rendel el. Azt kérték, hogy senki ne megszokásból közlekedjen, figyeljen a közúti jelzésekre, és ha teheti, indulás előtt tájékozódjon a várható változásokról.

Kérik továbbá, hogy a járművezetők fokozott körültekintéssel közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket vagy a buszmegállók környékét.

Több ilyenkor a tűzeset

Halottak napja idején megnő a tűzesetek száma, többnyire figyelmetlenség miatt – írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Emlékeztettek arra, hogy tavaly október utolsó és november első napjaiban a váci, az albertirsai, a földesi és a sándorfalvi temetőben is tűz keletkezett. Hat lakásban pedig azért volt tűz, mert a kegyeleti gyertyákat ellenőrizetlenül hagyták.

Az OKF a temetői, otthoni tűzesetek elkerüléséért többi között azt tanácsolja, hogy a sírhely környezetéből a száraz faleveleket, elszáradt virágokat takarítsák el; a gyertyákat, mécseseket pedig úgy helyezzék el a sírnál, hogy ne legyen a közelükben semmi, ami meggyulladhat. A sírtól távozás előtt mindenki oltsa el a lángot – tették hozzá.

Forrás: hirado.hu/dunakanyarregio.hu

Még szintén érdekelheti...