oktatás

Huszonkét hallgató nyert támogatást az egyházmegyei Migazzi pedagógiai ösztöndíjpályázaton

A püspökség és az egyházmegyei katolikus iskolák főigazgatósága „Váci Egyházmegyei Migazzi Kristóf Pedagógusképzési Ösztöndíj” elnevezésű új támogatási lehetősége kapcsán a kiírók az első körben, a 2021-2022-es tanév első félévére vonatkozóan huszonkét hallgató pályázatát fogadták el, akik már alá is írták tanulmányi szerződésüket, többségük a püspöki palota dísztermében október 29-én tartott ünnepi esemény keretében tette meg ezt.  

Marton Zsolt megyéspüspök kollégákként köszöntötte az ünnepi eseményen az újdonsült ösztöndíjasokat, s mint fogalmazott, nagy öröm, hogy a lehetőség már első körben komoly érdeklődést váltott ki a hallgatók körében.
– Azért is nagy öröm számomra ennek a támogatási lehetőségnek az életre hívása, mert eredendően magam is pedagógus vagyok, még a múlt évezredben az AVKF jogelődjében szereztem pedagógiai diplomát. És szándékosan fogalmaztam jelen időben, mert azt gondolom, hogy ha valaki őszintén átadja magát ennek a hivatásnak, akkor az egész életére szól ez az elköteleződés. Tehát nincsen volt pedagógus, lehet nyugdíjas, pályaelhagyó pedagógus, de a hivatás valahol mindig él bennünk – mondta Marton Zsolt.


Az ösztöndíj kapcsán kiemelte: nem csak a gyermekeknek van szükségük kísérésre, hanem a felnőtteknek is, mindenképpen szükséges segítő támogatás, meghallgató befogadás, és ez az ösztöndíj program tulajdonképpen a pedagógusjelöltek szakmai kísérését hivatott szolgálni.
– Reményeink szerint nem egy intézménnyel kerülnek kapcsolatba, hanem egy közösséggel, egy tantestülettel, gyerekekkel, és így a pedagógiai munka valóságát már tanulmányaik során szorosabban megtapasztalva ízelítőt kapnak abból, amivel majd mindennapi kihívásként szembesülnek pályakezdő pedagógusként, ez nagy helyzeti előnyt jelenthet – buzdította az új ösztöndíjasokat a megyéspüspök.
Selmeczi Zoltán, a váci egyházmegyei EKIF főigazgatója nagyon jelentős mérföldkőnek nevezte a váci egyházmegye életében az ösztöndíj megalapítását, hiszen, mint fogalmazott, egyre nagyobb gond az oktatási rendszerben a pedagógushiány.


– Kétségtelenül nagyon sok nehézséggel küzd az oktatás rendszere, ha visszagondolunk, az ókortól napjainkig nem volt ez másként korábban sem. Egy ami biztos, hogy mindig nagyon számítottak, számítanak a nevelőkre a szülők. A pedagógusok küldetése, hogy szeretetben kísérjék, vezessék a gyermekeket azon az úton, ami a tudás megszerzéséhez vezet. Azt gondolom, hogy nekünk, akik katolikus oktatási-nevelési intézményeket tartunk fenn, még hangsúlyosabb kötelességünk ezt elvárni a kollégáktól, de ami a legfontosabb, hogy ez egy belső igény legyen a pedagógusoknak, önöknek, pedagógusjelölteknek is, hiszen ha nem így lenne, nem keresték volna meg azokat az iskolákat, óvodákat, ahol diplomájuk megszerzése után elhelyezkednek. És az a többlet, amit elvárunk önöktől, hogy hittel vezessék az úton a gondjaikra bízott kicsiket. Hitben, reménnyel és szeretetben vezetni a mai gyerekeket azért különös felelősség, mert a világ teljesen mást közvetít feléjük, a keresztény értékrendtől sokban eltér a világ értékrendje és az értékközvetítés is, ezért nagyon sok múlik az oktatókon, nevelőkön, ezt tartsák szem előtt, amikor a pedagógus pályára lépnek – mondta az ösztöndíjasokat köszöntve Selmeczi Zoltán.
Hozzátette: különös kegyelmi ajándék, hogy az ösztöndíjasok leendő munkahelyük vezetőjével, leendő kollégáikkal is együttműködve készülhetnek hívatásukra.

Ribáry Zoltán


(Az ösztöndíj célja, hogy a Váci Egyházmegyében folyamatosan biztosítsák, erősítsék a megfelelő végzettséggel és szakképesítéssel rendelkező pedagógusok utánpótlását, továbbá hogy a hivatástudattal bíró, a keresztény értékrend szerinti nevelés iránt elkötelezett, hívő pedagógusok számára vonzóvá tegyék az egyházmegye intézményeiben való elhelyezkedést.
A most ösztöndíjat nyert hallgatók közül a tervek szerint tanulmányaik befejezését követően hatan Vácon helyezkednek majd el, 2-2 fő Dunakeszin, Balassagyarmaton és Pécelen, a többiek Bátonyterenye, Dabas, Cegléd, Fót, Gödöllő, Nagykáta, Salgótarján, Szécsény, Vecsés és Veresegyház egy-egy intézményében.)

Még szintén érdekelheti...