Kultúra

Töretlenül hódít a néptánc varázsa – Jubilált a dunakeszi Kőrösi iskola városi néptáncgálája

A dunakeszi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola immár harminc éve rendezi meg a nagy népszerűségnek és közelismerésnek örvendő városi néptáncgálát, melyen az iskolában működő néptánccsoportok mellett rendszeresen fellép a Radnóti Miklós Gimnázium művészeti együttese és Dunakeszi erdélyi testvérvárosa, Székelykeresztúr büszkesége, a Mákvirágok csoportja.

A november 5-én rendezett jubileumi városi néptáncgálán zsúfolásig megtelt a József Attila Művelődési Központ hatalmas színházterme a fellépő együttesek rajongóival, a szülőkkel, testvérekkel, barátokkal, az önkormányzat elöljáróival, a város iskoláinak pedagógusaival, akik nyitótáncként a székelykeresztúri Mákvirágok fiatal táncosainak videófilmen bemutatott magas színvonalú előadását élvezhették. Mint azt az ünnepi gála háziasszonyától, Dászkál Dóra tanítónőtől hallhattuk, Mátéfi Zita és Mátéfi Csaba tanítványai a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet miatt sajnos nem tudtak elutazni Dunakeszire, ám annál nagyobb szeretettel mutatták be az erdélyi kisváros múzeumának udvarán, korhű építészeti környezetben rögzített udvarhelyszéki táncot. A siker hatalmas volt.

A dunakeszi csoportok közül elsőként a Kőrösi Táncegyüttes legfiatalabbjai, a negyvenfős Napraforgók lépett színpadra a szülők nagy boldogságára és a műsorvezető, Dászkál Dóra örömére, aki az első és második osztályos tanulókból álló csoport táncpedagógusa, vezetője. A kicsinyek tánca közben Borbély Zsuzsi és zenekara játszotta a talp alá valót. A fiatal prímás és kiváló zenész társai, Böröcz Ákos brácsás, Porteleki Zoltán cimbalmos, és bőgősük Póczos Mátyás „Pici” a kétórás programban óriási sikert aratva kísérték a fellépő művészeti együtteseket, melynek tagjai virtuóz produkcióikkal, az élet szépségét, örömét, a nő és a férfi szenvedélyes rajongását csodálatos átéléssel táncolták el, tették maradandó élménnyé a nagyközönség számára.

A tánc varázsa mindenkit magával ragadott a színházteremben, villantak a telefonok és a fényképezőgépek vakui, készültek a videófelvételek a fellépő táncosokról. A városi néptáncgála szervezői és a fellépő tánccsoportok – a Kőrösi iskolából az Árgyélus, a Csikófark, és a Napraforgók, míg a Radnóti gimnáziumból a Pántlikák, a Rokka Néptáncegyüttes Keszkenő csoportja és az egykori diákok alkotta Duna Gyöngye Néptánc Együttes – látványos és magával ragadó előadással ajándékozták meg a nézőket, gyönyörű népviseletük mind-mind arról árulkodik, hogy Dunakeszin óriási hagyománya és értéke van a néptánckultúrának.

 Igazán büszkék lehetünk a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában és a Radnóti Miklós Gimnáziumban működő néptánccsoportokra, melynek tagjaival napjainkban olyan kiváló táncpedagógusok, művészeti vezetők ismertetik és szerettetik meg ezt a gyönyörű művészetet, mint a már említett Dászkál Dóra tanítónő, osztályfőnök, Tóth Zoltán, a Kőrösi iskola igazgató-helyettese és a Radnóti gimnázium csoportjait vezető Gyúró Tamás.

A csoportok által színpadra vitt felcsíki, szatmári, dél-alföldi, bodrogközi, marosszéki tánc – hogy csak néhányat említsünk – mellett kirobbanó sikert aratott Törgyekes Gergő, a Csikófark táncosának egyéni produkciója, aki a széki férfitáncok két tételével, a sűrű és a ritka tempójú táncával ragadtatta vastapsra a közönséget.   

A gála végén hosszú perceken át ünnepelte a közönség a fellépő csoportokat, a felkészítő táncpedagógusokat, a koreográfusokat és a városi gála főszervezőjét, Tóth Zoltánt.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...