Ünnepi kitekintő

Idén nem viszi el Grincs a karácsonyi vásárt

Sőt: minden eddiginél elérhetőbb adventi kavalkádot ígér az ikonikus helyszínen, a budapesti Vörösmarty téren a Budapest Brand nZrt. vezérigazgatója. Faix Csabával Kiss Róbert Richard beszélgetett.

Faix Csaba vezérigazgató

– A tavalyi kényszerű kihagyás után lesz-e idén karácsonyi vásár? Ha igen, akkor a híres, klasszikus formában fogadja-e a vendégeket? 

– Mi már hónapok óta azon dolgozunk, hogy legyen karácsonyi vásár. Folyamatosan nézzük a számokat, de azt látjuk, hogy megfelelő óvintézkedésekkel, így például a védettségi igazolvány bemutatásával, illetve a téren egyszerre tartózkodók számának korlátozásával biztonságosan meg lehet tartani a karácsonyi vásárt a Vörösmarty téren.

– Régóta a legjobb, legszebb karácsonyi vásárok közé tartozik a Vörösmarty téri, mi is mindig kint voltunk a családdal. De idén, ilyen pandémiás helyzetben mire számíthatunk? 

– Először is biztonságra. Olyan vásárt tervezünk, ami biztosítja, hogy aki ide kijön, jól tudja magát érezni. Másrészt nagyon sok visszajelzést kaptunk, hogy ez a vásár, azzal együtt, hogy nagyon szeretik, szépnek és érdekesnek találják az emberek, bizonyos értelemben elszakadt a budapestiektől, a magyaroktól, elsősorban az áraival. Szerintem ez nem volt teljesen igaz, például, ha valaki tavalyelőtt megnézte az árakat, azok nem voltak már túlzóak. De néhány évvel korábban valóban elterjedt a hír, hogy ez inkább a külföldi turistáknak szól. Szeretnénk ezen változtatni. Hiszen ezen a vásáron olyan kézművesek vannak, akiket külön szakmai zsűri bírál, és akik egész évben dolgoznak azon, hogy itt árulhassanak. Ide nem lehet tucatáruval, sorozatgyártásban készülő termékkel jönni. Az egész tér hangulata különleges. Hogy elérhetőbbé tegyük a vásárt az itt élőknek, előírtunk most néhány dolgot a vendéglátósoknak. Például lesz 1500 forintért egytálétel – ha valaki kijön, az jóllakhat annyiból, amennyiből máshol a városban. A Budapest kártyával, amit meg lehet vásárolni a téren, 10 százalékos kedvezményt kaphatnak minden termékből és utána akár egy fürdőbe is el lehet menni vele.  Nagyon sok kupont készítettünk, az összes kerületi lapban megjelennek ezek, a vásáron kedvezményes forralt borra lehet váltani őket. Igyekszünk olyan vásárt rendezni, amit szeretnek és tudnak élvezni a budapestiek és a magyarok.

– Ez azt jelenti, hogy a belföldi turistákra bőven építenek – azokra is, akik korábban megijedtek attól, hogy biztos minden drága?

– Igen. És nem arról van szó, hogy ha nincsenek külföldi turisták, akkor jöjjenek a belföldiek. Ez a vásár annyira szép és annyira fontos, hogy mindig is a budapestiek és a magyarok kell, hogy az első számú vendégei legyenek. Az aktuális beutazási számokat nézve egyébként nem számítunk arra, hogy ne lennének külföldről jövő vendégek, bár ez még bőven tud változni. De elérhető árú termékek várják a helyieket, a vonzáskörzetből, agglomerációból érkezőket is.

– A dizájnban lesz változás az eddigiekhez képest?

– Őszintén megmondom: nem ebben az évben lesz ez a vásár a legcsinosabb. Ennek az első számú oka az, hogy a COVID miatt például az egész vásárt körbe kell keríteni, hogy tudjuk ellenőrizni, tényleg csak védettségi igazolvánnyal látogatják az emberek. Ez nyilván az esztétika rovására megy, hiszen a gyönyörűen felújított Vörösmarty térre nem illik egy kerítés, még akkor sem, ha azt feldíszítjük és igyekszünk a térhez méltóan elkészíteni. Vannak kompromisszumok ebben a vásárban, de a programok, az árusok, a vendéglátósok viszont minden korábbi évnél több élményt kínálnak. A Gerbeaud-ház homlokzatára ünnepi fényfestést tervezünk, lesznek különböző látványosságok, érkezik hozzánk az igazi Mikulás, karácsonyi kórusok énekelnek a téren. Igyekszünk minden elemében olyan vásárt adni, ami meghozza ezt a karácsonyi hangulatot, amire, azt hiszem, nagyon nagy szükség van. Hiszen ezt tavaly lényegében egy az egyben az egész országnak ki kellett hagynia. 

Még szintén érdekelheti...