Ünnepi kitekintő

Rétvári: Kit sérthet az, hogy kétezer éve ünnepeljük Jézus Krisztus születését?

Sződligeten, advent harmadik hétvégéjén, szombat este zsúfolásig megtelt a katolikus templom és az ünnepi díszbe öltözött környezete a helyi polgárokkal, hogy a mise után meghallgassák a nagyközség országgyűlési képviselőjének, dr. Rétvári Bence karácsonyi gondolatait, akivel együtt részesei lehettek a rózsaszínű, az örömöt szimbolizáló adventi gyertya meggyújtásának lélekemelő élményének.  

Az országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy a ZöldLiget Közösség és a Sződligetiek Baráti Köre által szervezett adventi ünnepségen együtt lehet a település lakóival. Pilinszky Jánostól kölcsönzött idézet: ”Lehet-e vágyakozni arra, ami minden évben elkövetkezik?” – kérdés köré fűzte ünnepi gondolatait a mindennapi életünkből vett példákkal illusztrálva.

„Tudjuk, hogy megérkezik a Mikulás és mégis vágyakozunk rá, de ilyen a húsvét, az adventi időszak, karácsony is. Vágyakozunk rá, pedig tudjuk, hogy elkövetkezik, mert kétezer éve mindig eljött a karácsony az emberiség életében. Talán az adventi időszakot várjuk legjobban, mert együtt vannak a családok, több időnk van egymásra, türelmesebbek vagyunk egymás iránt. Így vagyunk igazán boldogok! Advent négy hete is megmutatja nekünk, hogy arra vágyakozzunk, amink van, ne kergessünk illúziókat, hamis vágyakat” – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Rétvári Bence befejezésként feltette azt a kérdést: „kit zavarhat az, hogy annak a születését és eljövetelét ünnepeljük szeretettel, aki feláldozta életét az emberiségért. Józan emberi ésszel fel nem fogható, hogy bárkit is zavarhat vagy sérthet Jézus Krisztus születésének megünneplése” – osztotta meg gondolatait a sződligetiekkel, akiknek áldott karácsonyi ünnepet kívánt, majd meggyújtotta az örömöt szimbolizáló rózsaszínű adventi gyertyát.

Az országgyűlési képviselő ünnepi köszöntője után a Mistrál Együttes színvonalas műsorát élvezhették a Szabadság térre kilátogató polgárok.

(Vetési)
Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...