gasztronómia

Ezreket vonzott a hetedik vácrátóti forralt bor- és kocsonyapiknik

Egy év szünet után ismét kocsonyakülönlegességekkel és többféle ízesítésű forralt borral, valamint füstölthús-szobrászattal, kolbászból font kerítéssel és finom, helyben sütött rétessel várták az érdeklődőket szombat délután Vácrátóton. A polgármesteri hivatal mellett lévő téren már délután két órakor hömpölygött a hatalmas tömeg, egy gömböstűt sem lehetett volna leejteni a kocsonyát és az egyéb finomságokat megváltó vácrátóti tallérért tömött sorban álló emberek között.

A piknikező emberek sokasága között sikerült „rátalálnunk” a település polgármesterére, Spiegelhalter Lászlóra, aki lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a piknik évről évre egyre több látogatót vonz, köszönhetően annak, hogy a hagyományos kocsonyák mellett például hal-, gyümölcs- és alkoholkocsonyákat is meg lehet kóstolni. Emellett pedig sokféle ízesítésű forralt bort és puncsot is árusítanak. A ma már országos népszerűségnek örvendő kocsonyapiknik közösségi kezdeményezésre 2015 januárjában indult el hódító útjára, amikor 150-200 saját készítésű kocsonyát kínáltak fel a vendégeknek azzal a szándékkal, hogy a bevételből az iskolának udvari sport- és játszóeszközöket vásároljanak. A kocsonyajegyekből közel 300 ezer forint gyűlt össze, amely évről évre gyarapodott, hiszen a rendezvény mindinkább a község határán túl is ismertté és vonzóvá vált.

Spiegelhalter László polgármester és Nagy Feró

A településvezető kiemelte: egy-egy ilyen pikniknek óriási jelentősége van a közösségépítésben, hiszen a szülői munkaközösségek készítik a kocsonyát, melynek bevételéből gyermekeik iskoláját támogatják. Spiegelhaltel László köszönetet mondott a rendezvény fővédnökének, dr. Rétvári Bencének, aki saját készítésű rétessel vendégelte meg a közönséget, Nagy Ferónak, aki a rétesdéből felpattant a színpadra és pillanatok alatt hatalmas show-t csinált, remek hangulattal ajándékozta meg a közönséget. De kijárt az elismerésből a Réparetekmogyoró együttesnek is.   

Nagy Feró

Spiegelhalter László Vácrátót turisztikai koncepciójáról szólva kifejtette, hogy rendezvényeiket összehangolják a nagyhírű Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert szakmai terveivel, hogy a településre látogató turista minél több élményben részesülhessen. Jelenleg három nagy rendezvényük van: a mindenki karácsonya, a forralt bor- és kocsonyapiknik és az ugyancsak országos hírű szüreti fesztivál. Reméli, hogy a nyár elején ismét sikerül megrendezni az arborétumi színházi- és művészeti fesztivált. Az önkormányzat közeli tervei között szerepel egy erdei biciklispálya és piknikező építése – nyilatkozta a polgármester a Dunakanyar Régiónak.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő ezúttal Nagy Feróval együtt sütötte a Rétvári rétest

– Egy nemes ügyet támogatnak önök is azzal, hogy a vácrátóti családok összefogásával készített különböző ízesítésű kocsonyát, forralt bort- és teát, palacsintát, gofrit, idén első alkalommal katonai gulyáságyúban főzött babgulyást és a helyben sütött ropogás Rétvári rétest megvásárolják és jóízűen elfogyasztják. Ezzel is segítik az iskola fejlődését – ezt már a színpadon mondta a piknikezőket köszöntő Vácrátót polgármestere, aki kellemes kikapcsolódást kívánt a vendégeknek.

A rendezvény fővédnöke, a térség országgyűlési képviselője, dr. Rétvári Bence ezúttal Nagy Feróval együtt sütötte a rétest, akinek a pultja előtt hosszú sorokban álltak a finom süteményt kedvelők, akiket a színpadról is köszöntött az Emmi parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence és Spiegelhalter László

– Örülök, hogy oltással a karunkban újra együtt lehetünk. Azt kívánom magunknak, hogy az ilyen rendezvényeken pótoljuk be azokat a baráti beszélgetéseket, melyek a koronavírus-járvány kritikus időszakában elmaradtak. Két ember között a legrövidebb út egy mosoly, ami vitathatatlan, de én azt tapasztalom, hogy egy finom rétes is ilyen rövid út, melynek elfogyasztása „utat nyit” egymás felé. Örömmel tapasztalom, hogy egy forralt bor vagy tea mellett, egy rétes vagy kocsonya elfogyasztása közben jókat tudunk beszélgetni, közelebb kerülünk egymáshoz, sok mindenről sikerül szót váltanunk – mondta az országgyűlési képviselő, aki gratulált a szervezőknek a nagy sikerű rendezvényhez, s arra bíztatta a hatalmas tömegek, hogy jövőre is jöjjenek el a kocsonyapiknikre.   

A zsűri tagjai: Hódos Hajni, Varga Zoltán és Nagy Zsófia

A forralt bor- és tea, a mákos, túros rétes „bódító” illatában úszó téren érzékelhetően jó volt a hangulat, az emberek jóízűen, nagy étvággyal fogyasztották az ínyencségeket, gyorsan elfogyott a négyszáz adag babgulyás, az ezer tányér kocsonya, melyből nem jutott mindenkinek, pedig volt, aki a fővárosból autózott miatta…

A közönség mellett a kiváló gasztroblogger, Hódos Hajni, a felvidéki Nagy Zsófia gasztroszakértő, ételkritikus és a nagy ínyencként elismert helyi autószerelő mester, Varga Zoltán alkotta zsűri is értékelte a versenyre beadott különböző alapanyagból és ízesítéssel készített kocsonyákat. A kocsonyák külalakja, tálalása, ízvilága is azt bizonyítja, hogy a versenyzők nagyon készültek a megmérettetésre – tudtuk meg Varga Zoltántól, a zsűri elnökétől.

– Nagyon kedvelem az érdekes, új ízesítésű kocsonyát, de a hagyományos is nagy kedvencem – mondta a mesterember, aki elárulta, hogy zsűriztek például májas, fürjtojásos, de például két éve még édes ízesítésű kocsonyát is. Idén négy kategóriában hirdettek eredményt: a leggazdagabb ízvilágú, a legkülönlegesebb, a hagyományos készítésű és a külalak szerint. – Nagy élmény volt részt venni a zsűri munkájában – mondta a község tiszteletnek örvendő mesterembere.

Kezdet leszállni az este, amikor színpadra léptek a zsűri tagjai, hogy közhírré tegyék a díjazott kocsonyák készítőinek nevét, akiket óriási tapssal ünnepeltek a piknikezők.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...