gasztronómia

Lunczer Attila, az ország legjobb pálinkájának készítője zsűriz a kosdi pálinka és forralt bor versenyen

Nem mindennap nyílik arra lehetőség, hogy saját készítésű pálinkáját olyan szakember véleményezze, aki 2022-ben az ország legkiválóbb pálinkáját készítette el. A Lunczer Pálinkaház pálinkamestere és ügyvezetője Lunczer Attila megkeresésünkre beszélt arról, hogy mit jelent számukra a fürtös meggy pálinkájukkal elért kimagasló eredmény, de arról is kérdeztük, hogy a szombati kosdi pálinkaversenyen mi mindent vizsgál a benevezett pálinkák esetében – írja a 0627.hu.

Kosdon most szombaton bárki benevezheti pálinkáját, de annak sem kell szomorkodnia, aki ilyen italt még nem készített, ugyanis forralt borok is versenyeznek. Ráadásul nevezésével még jótékony célt is szolgál, ugyanis a nevezési díjak, valamint a forralt borokért kapott adományok révén befolyt összeget a kosdi katolikus templom orgonájának felújítására és a református templom renoválási költségeire ajánlják fel a szervezők. A verseny január 14-én, szombaton lesz 13 órától a művelődési ház udvarán. Érdeklődni és nevezni a mellékelt plakáton látható elérhetőségeken lehet.

Tőrincsiné Varjú Gabriella a kezdetekről elmondta, hogy négyen, maga mellett Fehérné Szakolczai Mónika és Kovács Tünde, valamint Horhi József tíz évvel ezelőtt egy szomorú esemény kapcsán indították el ezt a mára már nagyon sikeressé vált rendezvényt. Mint mondta, egy anyuka gyermeke betegen született, ezért szerettek volna segíteni, és gondolkodni kezdtek, hogyan gyűjtsenek adományokat az édesanya számára. Ekkor döntöttek úgy, hogy nem pusztán pénzt gyűjtenek, hanem egy rendezvény keretében próbálnak segítséget nyújtani, mert mint fogalmazott “a résztvevők, a pénzadományuk mellé így közösségi élményt, jó hangulatot élhetnek át.” Mint az elmúlt évek bizonyítják, az elképzelésük jónak bizonyult, már az első évben nagyon szép összeg gyűlt össze. “Bebizonyította a település, hogy ha baj van össze tudunk fogni” – tette hozzá Tőrincsiné Varjú Gabriella. Elmondta azt is, hogy a szervezésben azóta is aktívan vesz részt Horhi József, aki apukaként már az első ötlet felmerülésekor a kezdeményezés mellé állt, és támogatja azóta is. Mindketten emellett aktívan tevékenykednek Kosd életében, mint önkormányzati képviselők.

A technikai részleteket illetően elmondta, hogy szeretettel várják bárki nevezését. A tűzifát, és a forralt bor készítéséhez használatos eszközöket a csapatok maguk biztosítják. Azt is megtudtuk, nemcsak a legfinomabb bort, és pálinkát díjazzák, hanem a két legtöbb adományt gyűjtő csapatot is. Minden benevezett csapat kap egy adománygyűjtő perselyt, melybe a rendezvényre látogatók a kínált borért, süteményért adományaikat felajánlják. Tőrincsiné Varjú Gabriella azt is elmondta, hogy legutóbb Szokolya csapata is részt vett a versenyen, így bátorítják a környező településeken élőket is, hogy csatlakozzanak a jó hangulatú eseményhez.

Még szintén érdekelheti...