gasztronómia

Michelin ajánlást kapott a zebegényi étterem

Michelin ajánlást kapott egy zebegényi étterem, a Natura Hill, ezzel a dunakanyari település is felkerült a Michelin térképre. A kis vállalkozásból indult étterem vezetőjével, Hodik Adriennel beszélgettünk az indulásról, a célokról és arról, mit jelent a gasztronómiát szerető családnak ez az elismerés – írja a 0627.hu.

Hodik Adrienn elmondta, hogy a díjátadó előtt 19 budapesti étterem szerepelt a válogatásban, ebből 12 hely ajánlással, 7 pedig egy csillaggal büszkélkedhetett. Ez a “válogatott” frissült most. Már ha csak azt nézzük, hogy 14 ezer étterem üzemel az országban és abból eddig 19 volt méltó erre az elismerésre, most, hogy ez bővült további 62-re, gondolhatja mindenki, hogy milyen végtelenül nagy dolog ez – fogalmazott.

Mint mondta: „az átadó előtt hónapokkal mentek már a találgatások, ki kerül be, ki kerül ki. De ez olyasmi, mint az olimpiai keretbe bekerülni, nem csak a dobogó teteje a világszám. Így mindenkire emeljük poharunk és kalapunk, főleg manapság, amikor már életben maradni is nettó művészet. Röviden a MICHELIN GUIDE – a francia étteremkalauz – több mint százéves múltra tekint vissza és a mai napig az számít a legrangosabb gasztronómiai elismerésnek, ha valaki ebbe a kalauzba belekerül. A kalauzon belül további kategóriákba is osztják az éttermeket, így vannak az ajánlott, a Bib Gourmand, az 1, 2, és 3 csillagos éttermek, valamint legújabb a Zöld Csillag, amit pedig a Fenntartható Éttermeknek ítélnek.”

Hatalmas mérföldkő volt Magyarország életében, amikor az Onyx elsőként megkapta a két csillagot, most pedig az, hogy nem csak Budapesten, hanem vidéken is teszteltek, egy újabb áttörést és elismerést jelent.

Hodik Adrienn elmondta, hogy november 14-én volt 8 éve, hogy megnyitották az éttermet

Fel sem merült bennünk, hogy valaha ilyen szintű konyhát vigyünk. A férjem és én sem dolgoztunk sosem vendéglátásban – mi csak beleszerettünk ebbe a panorámába és szerettünk volna a családunkkal itt élni. Majd ez lett belőle. Mindez azoknak a kollegáknak az érdeme első sorban, akik itt dolgoznak, és akik a szakértelmüket adják, hiszen mi csak lelkes gasztro rajongók vagyunk. Amit mi ehhez hozzá tudunk tenni, az mindig a „vendég szemszöge”. Séfünk – akárcsak én – kecskeméti származású – őt a Hill hozta Zebegénybe, de azóta egy helyi lányt vett el és most már itt nevelik drága kicsi fiukat is, aki idén született. Egyébként két hektáros birtokunkon a most már Michelin ajánlásos éttermen kívül 4*-os panzió is üzemel, két épületben összesen 11 szobával, 2 pezsgőfürdővel és panorámás szaunákkal, rendezvényteremmel és a fél hektáros bio levendula ültetvényünk szintén nagy büszkeségünk.”

Mint mondta: számos vendég megfordult már náluk és a visszajelzések alapján azért szeretnek a Natura Hillbe járni, mert egyszerre kevés vendég élvezheti a nagy nyugalmat, a békét, amit a dunakanyari panorámával rendelkező étterem és panzió kínál a zebegényi dombtetőn.

Hodik Adrienn hozzátette: itt a mi csillagunk Mihály Szilvási head chef – akinek egy bejegyzést írt a nővére és megkértem, had osszam meg itt is, hogy akit érdekel, lássa, miről szól ez a világ, bele tudjon látni, és át tudja érezni, mit is jelent nekünk ez az elismerés:

“Emlékszem, mikor az óvó nénik arra “panaszkodtak”, hogy folyton szakács-szerepjátékot játszol.Emlékszem, hogy alig múltál 10 és megfőzöd nekem életed első önálló ételét. Láttam, hogy a középiskolai évek mellett már munkát vállalsz.
Emlékszem az örömödre, hogy a szakmai gyakorlatod egy közeli jó nevű helyen végezheted, ahol utána egyből fix állást kínálnak.
Hallottam, ahogy mondod, hogy Te tanulásra és többre vágysz. Ott voltam, mikor oly fiatalon először felkerekedtél és külföldre vetted az irányt egyes-egyedül.

Emlékszem arra, hogy csalódott vagy és becsapnak.
Láttam, ahogy bátor maradsz és még keményebben próbálkozol.
Láttam, hogy több átmeneti megálló után még mindig nem vagy elégedett és gondolsz egy nagyot: nyelvtudás nélkül elindulsz Franciaországba a szakma csúcsát tanulni.
Láttam, ahogy mutatod a vastag szótárkönyvet, hogy pár hónap után darabjaira szétesik az állandó használattól.
Hallottam, mikor meglátogattalak kint hogy folyékonyan beszéled a nyelvet és egy fantasztikus Michelin-csillagos helyen már sous chef-ként dolgozol.
Láttam, hogy elfogadnak és megbecsülnek Téged.
Emellett éreztem rajtad a honvágyat és hallgattam a távlati céljaid.
Emlékszem, hogy itthon képzelted el az életed.
Mondtad, hogy a magyarországi vidéken is lehet nívós éttermet csinálni.
Meséltél a MICHELIN GUIDE-ról, hogy ha abba a válogatásba valaki bekerül, az azt jelenti, hogy egy utazás során azért az étteremért egy nagyobb kitérőt is érdemes megtenni vagy akár az étterem lehet a konkrét úti cél.
Ma pedig látom, hogy MOST éled beteljesült vágyaid.
Ma ott álltál azon a színpadon a többi kiváló kolléga között és láttam, hogy csillog a szemed.
Az enyém is csillogott. A büszkeség könnyeitől.
Ma egy vidéki étterem, a Natura Hill Zebegény séfjeként felkerültél arra a bizonyos MICHELIN listára!
Tudom, hogy a nehezebbik utat választottad.
Nem akartál állandó étlappal dolgozni, hanem inkább választottad a kreatív és spontán irányt, ahol soha nem tudni előre, hogy mi kerül az asztalra, mert az az épp aktuális és szezonális minőségi alapanyag kínálattól függ.
Tudtad, hogy ilyen szemlélettel nehezebb lesz egy sztenderdizált elismerést kivívni, hisz nem lehet semmit jól begyakorolni és rutinból megcsinálni.
Lehetne hálát adni a sorsnak is persze, de ez nem pusztán csak ennyi volt.
Ehhez sok minden más is kellett.
Ehhez kellett a kitartás, a szorgalom, az elhivatottság, a maximalizmus, a fegyelmezettség és a következetesség is. Ezek mind a Te erényeid.
Fentieken felül kellett hozzá a családod, a barátaid, a tanáraid, minden korábbi mestered és munkahelyed…és a ma sikeréhez leginkább kellett a Hill csapata is, akik mögötted és melletted állnak, kiemelve közülük a támogató és elismerő szemléletű üzletvezetést.
Nélkülük ez a csoda nem történhetett volna meg, ahogyan persze Nélküled sem.
Gratulálok Öcsi, ez férfimunka volt!
Végtelenül büszkék vagyunk Rád és kívánunk Neked az életben még több beteljesült álmot és sok egészséget hozzá!”

Még szintén érdekelheti...