gasztronómia

Kolbásztöltő verseny és pálinkamustra Fóton

Dr. Vass György polgármester Fótra költözése óta tervezte, hogy a Sarkadon bevált, a címben jelzett rendezvényeket Fóton is bevezeti, amelyek lélekben kapcsolódhatnak a fótiak Fröccs Fesztiváljához. Első alkalommal még 2020-ban szerette volna meghirdetni ezt az eseményt, de erre a COVID-járvány miatt csak az idén, november 13-án kerülhetett sor.

A polgármester úr elmondta: „Ez pedig még csak a kezdet, mert hamarosan elkészül az új sportcsarnokunk, ahol már bőséges hely lesz, s így jövőre többek nevezését tudjuk majd elfogadni. Jelenleg 24 csapat versenyez, de sajnos  további tíz társaságot el kellett utasítanunk, mert nem fértek volna be ebbe a sátorba. Jövőre nem lesz gond a helyszínnel, amelyet eleve kétnaposra tervezek. Az első napon lesz a szárazkolbász-verseny, a „mamasütiverseny” és a töltött káposzta főzőverseny. A második napon pedig a kolbásztöltés és a pálinkamustra. A mai napra 19 pálinkát neveztek, s nem csak a helybéliek. A fótiakon kívül érkeztek párlatok Siófokról, Balavásárról, Sarkadról és Dunakesziről is.”

Dr. Vass György polgármester (j2) gasztronómiai ötlete nagy sikert aratott

A kolbásztöltéshez minden csapat kapott 5 kg húst, a szükséges eszközöket azonban maguknak kellett biztosítani, például darálót, töltőt, fűszereket stb. A töltés utáni sütéshez egy kisebb sátorban kaptak lehetőséget.

Dr. Tuzson Bence (b1) országgyűlési képviselő is részt vett a rendezvényen

A remek hangulatú rendezvényen sok nevezetes emberrel lehetett találkozni. Jelen volt Balavásár, Csomád, Dunakeszi, Veresegyház polgármestere, Tuzson Bence országgyűlési képviselőnk, a dunakeszi rendőrkapitány, a fóti őrsparancsnok és helyettese, a helyi képviselő-testület számos tagja és sokan mások. Volt, akit nem is volt egyszerű felismerni a díszes kötényben, sapkában. A régi fóti disznóvágást idéző minikiállítással részt vett a rendezvényen a Helyi Értéktár Bizottság is, ők azonban ez alkalommal nem kolbászt készítettek, hanem 20 kg zsírszalonnából töpörtyűt sütöttek.

Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere is töltötte a kolbászt

A résztvevők kaptak ajándékba egy-egy Fóti Kolbi feliratos kötényt, egy sapkát, szájmaszkot és pálinkás poharat. A szigorú zsűri arany-, ezüst-, és bronzszínű húsdarálóval jutalmazta az első három helyezett csapatot. A jó hangulathoz délutántól egy helyi zenekar muzsikája is hozzájárult.

Pálinkazsűri: Magyarosi Gyula, Balavásár alpolgármestere, Takács Péter pálinkafőző szaktekintély, Tóth Csaba ezredes, Dunakeszi rendőrkapitánya

A kolbásztöltő verseny és a pálinkamustra bemutatkozása remekül sikerült, ennyi jókedvű, mosolygós embert régen láttunk együtt! Bízunk benne, hogy jövőre még többen lehetünk, s igazi népünnepéllyé növi ki magát ez a biztató kezdeményezés.

Windhager Károly


A polgármesteri hivatal „Városüzem” csapata

Még szintén érdekelheti...