gasztronómia

Huszonegyféle fánk versengett a közönség és zsűri elismeréséért Vácdukán

Hetedik alkalommal rendezték meg szombaton, Vácdukán a fánksütő- és forraltbor-főző versenyt, amelyen versenyen kívül részt vett friss ropogós réteseivel a rendezvény fővédnöke, dr. Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője is.

Mint már számos helyszínen megtapasztalhattuk, Vácdukán is az országgyűlési képviselő sütötte a finom desszertet, melynek készítésében több önkéntes is bekapcsolódott. Kicsik és nagyok hosszú sorban várakoztak, hogy ők is megízlelhessék a Rétvári rétest vagy elfogyasszanak egy finom teát, miközben Rétvári Bencével megbeszéltek egy-egy aktuális kérdést.

Nagy volt a sürgés-forgás a művelődési ház előtti téren, ahol készült a forralt bor és a sok ínycsiklandozó különlegesség. Túlzás nélkül mondjuk, hogy a legkedveltebb a lapcsánka volt, melyért akár fél órát is várni kellett, mert a nagy kereslet miatt alig győzték sütni a hölgyek.

Hasonló kép tárulkozott elénk a kulturális intézmény nagytermében is, ahol egymás mellett sorakoztak a különféle „fánkköltemények”.

Mint később megtudtuk, huszonegy féle fánk közül választotta ki a zsűri a legfinomabbakat egyéni és csapat kategóriában, de arról is szavaztak a szakemberekből álló ítészek, hogy kinek a finomsága nyerte el az Év fánkja kitüntető címet – ismertette az eredményhirdetés előtt Makkos László polgármester.

A rendezvény fővédnöke, dr. Rétvári Bence gratulált a versenyben indulóknak, akik mellett – mint fogalmazott – versenyen kívül „indult”, hiszen Vácdukára is megérkezett a mobil Rétvári rétesde, melyben ezúttal is az országgyűlési képviselő sütötte a finom, ropogós mákos, túrós, almás rétest, amelynek nagy sikere volt, még az Emmi parlamenti államtitkárát politikai aktualitásokról kérdező Telex újságírója is elismert, kiválóra értékelte a desszertet.

A hetedik fánksütő és forraltbor-főző versenynek 2018 óta a falu országgyűlési képviselője a fővédnöke, aki erre utalva felidézte, hogy azóta „csak” a rendezvény szűk környezetében milyen sok pozitív változás valósult meg.

– Kibővítettük és felújítottuk a polgármesteri hivatalt, megújult az egészségház, melybe a minap hoztunk 2 millió forint értékben új orvosi műszereket, új kültéri kondiparkot létesítettünk, ma már villanyfényes világítása van a labdarúgópályának – sorolta az elmúlt évek fejlesztéseit.

– Folytathatnám a sort az utak felújításával, a két mini bölcsőde megnyitásával vagy az új iskola építésével, melynek terve már megtekinthető a közösségi oldalamon is. A beruházásokhoz és fejlesztésekhez hasonlóan nagy érték, hogy összetartó jó közösségek alkotják a falut, amely megmutatkozik a mai rendezvény színvonalában és a lakosság érdeklődésében is, melyhez gratulálok – fogalmazott dr. Rétvári Bence.

A zsűri elnöke, Fónagy István, a Vendégvárók Váci Egyesülete vezetője szerint is a lakosságot szolgáló fejlesztésekhez fogható érték az emberi kapcsolatok szépsége, a gasztronómia gazdagsága.

– Évek óta részt veszek a zsűri munkájában, így nyomon követhettem Vácduka példaértékű fejlődését – hangzottak a vendéglátásban és az idegenforgalomban dolgozó szakember elismerő szavai. A zsűri elnöke elismerő mondatokkal méltatta a fánksütő versenyben indulók „alkotásait”, melyek minőségéről olyan kiválóságok mondtak véleményt – többek között -, mint Floch Julianna, a váci Floch cukrászat ügyvezető igazgatója. Az Év fánkja díjat a Gombos család nyerte el, melyet a közönség vastapssal jutalmazott.

Az eredményhirdetés meglepetéseként dr. Rétvári Bence és Fónagy István 20 jegyet ajándékozott az érdeklődőknek a HOBO 77 koncertre, amely február 13-án lesz a Papp László Arénában.  

A fánksütő és forraltbor-főző versenyt jótékonysági célból rendezte meg az önkormányzat, melynek bevételét idén a település iskolájának adják.

(Vetési)
Fotó: KesziPress


Még szintén érdekelheti...