Kitekintő

Lieszkovszki Gábor polgármester: Aranykorát éli Rád

Az elmúlt jó pár év a község aranykoraként íródik be Rád történelmébe – jelentette ki Lieszkovszki Gábor polgármester, aki az utóbbi négy esztendőben elnyert 634 millió forint pályázati forrásból megvalósított fejlesztések között elsőként a 2019 végén átadott, 230 millió forint összköltséggel elkészült egészségházat és az ugyancsak 112 millió állami támogatásból felépített bölcsődét emeli ki.

A településvezető ma is jó érzéssel mondja, hogy a helyi lakosság ellátásában minőségi előrelépést jelentett a 2019 decemberében átadott új egészségház, melynek felépítését 200 millió forint pályázati forrásból és az önkormányzat 30 millió forintos önrészével kiegészítve sikerült felépíteni.
– A modern egészségházban kapott elhelyezést a háziorvosi- és a fogorvosi rendelő, valamint a védőnői szolgálat. Ez óriási változást hozott a helyi lakosság kiszolgálásában, hiszen korábban az „egészségház” egy lakóépületnek a felében működött, egy 20 négyzetméteres közös váróval. Egy légtérben várakozott a fogtömésre váró páciens az influenzás beteggel és a kiskorú gyermekekkel. Ez tarthatatlan állapot volt. Az új épület minden orvos-szakmai igényt kielégít. Az új bútorzattal, klímatechnikával felszerelt egészségház akadálymentesített, megfelelő számú parkolóval ellátott. A parkosított területen pihenőpadok kerültek elhelyezésre – ismerteti a polgármester.

2019 végén adták át a modern egészségházat

Lieszkovszki Gábor szerint a közel kétezer fős település életében minden beruházás és fejlesztés nagy jelentőséggel bír. Az egészségház után a 14 férőhelyes bölcsőde építését emeli ki, melyre a pályázaton elnyert 112 millió forintot a Belügyminisztérium plusz 16,4 millió forinttal egészített ki.

– Úgy látom, hogy a bölcsődei férőhely iránti aktuális igényeket ezzel a fejlesztéssel ki tudtuk elégíteni. Így elmondhatjuk, hogy Rádon teljes mértékben megoldott az egészségügyi, óvodai és iskolai ellátás. Természetesen mindig lesz, amit ki kell egészíteni vagy újracserélni, de napjainkban a település úthálózatának a felújítására koncentrálunk elsődlegesen – hangsúlyozta a településvezető.

14 férőhelyes bölcsőde fogadja a rádi gyerekeket

Rád 13 kilométeres úthálózata 27 utcát kapcsol össze, melyek többségét az elmúlt években ugyancsak pályázati pénzekből sikerült felújítani vagy újat építeni.

– Az utak felújítása előtt – ahol csak lehetséges és indokolt – a vízmű szolgáltató kicseréli a vezetékhálózatot és csak utána kezdődnek az útépítési munkák. A közelmúltban több utca felújítására is nyertünk központi támogatást. Pest megye 52 milliós támogatásából három utca készült el. 2019-ben a Magyar Falu Program keretében elnyert 30 millió forint támogatást a Vörösmarty és a Szabadság utca felújítására fordítottuk, míg az ugyancsak Magyar Falu Program pályázaton elnyert 26,4 millió forintból a Viola utca készült el. A Belügyminisztérium támogatásából a Temető út és a Széchenyi utca alsó szakasza újult meg – sorolja az eredményeket Lieszkovszki Gábor, aki hozzátette: – A 2021-es esztendőben elnyert 40 millió forintból idén újítjuk fel a Rózsa utcát, melynek munkálataival várnunk kellett, mivel a 45 éves vízvezeték hálózat rekonstrukcióját ősszel végezte el a DMRV.

Rád polgármestere az elért eredmények mellett az új tervekbe is beavat, melyek megvalósításához szükséges pénzügyi források elnyerésére már beadták a pályázatokat.

– A Magyar Falu Program keretében 45 millió forintra nyújtottunk be pályázatot, melyből szeretnék az igen hosszú József Attila utca egy részének a teljes körű – pl. vízelvezetést is – felújítását megoldani. A Széchenyi utca felső szakaszának felújítási költségeire a Belügyminisztériumban pályáztunk. Nagyon szeretnénk folytatni a Muslay-Toperczer-kúria további felújítását is. A tetőt már teljes mértékben felújítottuk a Lechner Tudásközpont 25 millió forintos támogatásából, köszönhetően Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár úrnak. Az újabb pályázat révén a kúria külső homlokzatát és belső felújítását szeretnénk elvégezni. Terveink szerint az épületet kulturális- és szabadidős központtá szeretnénk fejleszteni, melyben helyet kapna a könyvtár is.

Arra a felvetésre – miszerint a számok és tények tükrében – jól érzékelhető, hogy egy kistelepülés fejlődése elképzelhetetlen pályázati források elnyerése nélkül, így válaszolt a polgármester: – Pályázati források, állami támogatások nélkül nem tudnánk fejlődni, képtelenek lennénk a lakosság joggal elvárható igényeit kiszolgálni. Jól kimunkált tervek, bölcs önkormányzati előrelátás és a lakosság érdekeit szem előtt tartó országgyűlési képviselő korrekt és áldozatkész együttműködése adja meg az esélyt Rád fejlődésére. Ez most mind együtt van, ezért bátran jelenthetem ki, hogy az elmúlt évek aranykorszak volt Rád életében.

Vetési Imre

Még szintén érdekelheti...