Környezetvédelem

Dunakeszi: Vizes élőhely-rehabilitáció a Kiscsurgó völgyében

2022 év tavaszán elkezdjük a Kiscsurgó völgyének rendezését, a vizes élőhely rehabilitációját, és feltárását a lakosság számára. A terület rengeteg értéket rejt, gazdag állat- és növényvilággal rendelkezik.

Célunk, hogy kialakítsunk egy biztonságosan járható sétányt, amely a Duna sor felől egy fogadó tértől indulna. Az egykori, de ma is kontúrjaiban fellelhető időszakos tavakból négyet állítanánk helyre. A tavak felett lábakon álló pallósor vezetne át, néhol kiszélesedve, kis teret alkotva, ahol egyedi játékok kapnak helyet, melyek segítségével megismerhetjük a vizes élőhelyek világát. A tisztásokon kisebb tereket, pihenőhelyeket alakítunk ki, ide egyedi padok kerülnek.

A patakmeder Felhő utca felőli végén egy kicsi gátakkal, arkhimédeszi csavarral, játékmalmokkal tarkított egyedi vizes játszóteret hoznánk létre a gyerekeknek.

A terület az elmúlt években nagyon elvadult. Sok fa megsérült a 2020 augusztusi viharban, ezek ápolása szükségessé vált, több fa teljesen elszáradt. Természetesen ezekből meghagyunk pár egyedet elborítva, földre fektetve, hogy élőhelyet nyújtson bogaraknak, kisemlősöknek. Egyes rézsűben álló egyedekre annyira felfutott a kúszó növényzet, hogy a súlyát már nem bírják, így a kúszó növényeket leszedjük.

Mulccsal borított utat, fapallóból kialakított hidakat, lépcsőket, átjárókat terveztünk, célunk a terület természetességének megőrzése, anyaghasználatban is erre törekedtünk.

A sétányok mellé vizes, üde élőhelyekre jellemző virágos növénykiültetéseket terveztünk, mocsári íriszeket, mocsári gólyahírt, tűzpiros lobéliát, gyékényt, kákát.

2021 tavaszán a kidőlt fák helyett újakat telepítettünk, a fűzfák és nyarak mellé az idei év őszén terveink szerint még égerek, tölgyek, a felsőbb részekre törökmogyoró kerül.

Reménykedünk abban, hogy a békák és madarak mellett pár év múlva kishalak is megjelennek az újonnan helyreállított területen, élelmet biztosítva a vízimadaraknak, és horgászási lehetőséget a kisgyerekeknek.

Kelt, február 2-án a vizes élőhelyek világnapján

Tóth Eszter,

Dunakeszi főkertésze

Még szintén érdekelheti...