oktatás

Négy tanteremmel bővült a sződligeti Gárdonyi Géza Általános Iskola

Jól tudjuk, hogy egy iskola tanítást segítő eszközeinek korszerűsítése, új osztálytermek építése, netán egy teljesen új iskola felépítése végső soron mind a tanulóifjúság, az eljövendő felnőtt nemzedék érdekeit szolgálja. Ezúttal a sződligeti négy tanteremmel bővült Gárdonyi Géza Általános Iskola bemutatása alkalmából tartott sajtótájékoztatót Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője.   

Dr. Verebély Ákos

        Előljáróban dr. Verebély Ákos, a Váci Tankerületi Központ igazgató beszélt arról, hogy Sződliget jelenlegi lakosságszáma magával hozta, hogy az iskola bővítése elengedhetetlenné vált. Jelenleg 305 gyermek jár ide és ennek java része az itt élő család gyermeke. Az iskola tehetségpontnak van nyilvánítva és ez széles körű lehetőséget nyújt a gyermekeknek a tanórán kívüli foglalkozások, angol, rajz és egyéb más szakkörök működésére. A sportban is sok lehetőség van az állóképesség növelésére. Zenei és táncművészeti foglalkozásokat is tartanak, melyekre nagy örömmel járnak a gyermekek. A tanulási nehézségekkel küzdő gyermekekkel külön is foglalkoznak a pedagógusok. Mindezeknek az egyik alapfeltétele egy jó és szép iskola. Az újonnan elkészült négy tanterem biztosítja, hogy a gyermekek megfelelő körülmények között tanuljanak.

Dr. Rétvári Bence
  • A járvány alatt nem álltak le a fejlesztések az oktatás területén, iskolafelújítás, bővítés, építés előkészületei zajlottak a Dunakanyarban is – mondta bevezetőben az országgyűlési képviselő. – És mindamellett, hogy a koronavírus-járvány magával hozott egy gazdasági nehézséget világszerte, Magyarországon az ország újraindítása gyorsan megtörtént. Ennek eredménye, hogy bőven hat százalék feletti gazdasági növekedés volt az elmúlt esztendőben. Kétszer tíz százalékos béremelés valósulhatott meg, vagyis nem az történt a járvány elején, mint valamikor, amikor elvettek a pedagógusoktól egy havi bért. Az igazgatók esetében mintegy ötven százalékos pótlék emelésre és harminc százalékos fizetésemelésre is sor került a járvány idején. Mindez fontos döntése volt a kormánynak.

    A továbbiakban elmondta, hogy a béremelés mellett zajlottak a felújítások is. Az elmúlt hetekben Letkésen, Váchartyánban és Kosdon adtak át új vagy megújított iskolarészeket és hamarosan Pencen is átadható lesz egy iskolabővítés. A jelenlegi helyszínen már korábban elkészült az új épületrész, megérkeztek az iskolabútorok, de a járványhelyzet mostanra tette lehetővé a kíbővített iskola bemutatását.

  • Ez az iskola négy tanteremmel bővült, melyet a lakosságszám is indokolt. Megvalósult a  régi épület nyílászáró cseréje, a korszerű energia takarékosság jegyében az épület napelemet is kapott. Ez a klímabarát működés az ide járó diákok környezettudatos szemléletét is erősítheti. Mindemellett mozgáskorlátozott vizesblokk és felvonó is készült.  A bővítés értéke mintegy 214 millió forint volt kormányzati forrásból.  

    Kitért arra, hogy négy nagy léptékű iskolabővítés illetve új iskola építésének a tervei készülnek Sződön, Őrbottyánban, Kismaroson és Vácdukán. Az elkövetkezőkben további fejlesztések átadására is sor kerül Vácon több helyszínen, valamint a Váci és Szobi  Járásban is. Vannak fejlesztések, amelyek most kezdődnek el.

A sződligeti Gárdonyi Géza Általános Iskola új épületrésze

– Úgy gondoljuk, hogy fontos növelni az oktatási forrásokat, jelenleg már több mint 1734 milliárd forintot fordítunk oktatásra Magyarországon. Jól láthatóan iskoláról iskolára jutnak olyan források, amelyekkel a tanítási környezet javítható illetve korszerűsíthető. Ugyanis azt szeretnénk, ha minél több gyermek minél korszerűbb körülmények között tanulhasson. Ebben az iskolában is jól felszerelt, digitális eszközök is segítik a tanulást, korábban pedig már egy tucat digitális tábla került kihelyezésre a Váci Járásban. A járványhelyzet miatt ezek bemutatására most koncentráltan kerül sor.

    Újságírói kérdésre elmondta az államtitkár, hogy a közepes léptékű fejlesztéseket központi kormányzati költségvetési forrásból sikerült megvalósítani.  Egy másik kérdésre a tankerületi igazgató elmondta, hogy a bővítés nem hozta magával a pedagógus létszám bővülését, erre nem volt szükség, mivel a tanuló csoportok száma nem változott.

Katona M. István

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...