Sport

NÁLUNK JÁRT A KARDKIRÁLY

Dunakeszin is sztár volt a háromszoros egyéni olimpiai bajnok, Szilágyi Áron

Izgatottak voltak a VSD vívószakosztály sportolói és edzői február 10-én, csütörtökön délután. Az ok rém egyszerű: a világ egyetlen háromszoros egyéni olimpiai bajnok kardvívóját várták élménybeszámolóra és beszélgetésre a Sportcsarnokba.

A Városi Sportegyesület Dunakeszinek mindössze három éve alakult a vívószakosztálya – tájékoztat Fiedler Ferenc szakosztályvezető -, és büszkén mondhatom, máris hetven gyerek jár hozzánk rendszeresen sportolni. Két fegyvernemben képzünk vívókat, kardban és párbajtőrben. Három csoportnak, kiskezdő, nagyobb kezdő és haladó tartunk foglalkozásokat. Ha körül nézünk a teremben, látható, nem csak a fiúk, de a lányok körében is egyre vonzóbb ez a szép, elegáns, nagy fegyelmet követelő sportág. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy az olimpiák történetében a legeredményesebb magyar sportág a vívás.

Többre most nincs időnk, mert pontban a megbeszélt időben megjelenik a kijáratnál három olimpia ünnepelt hőse, Szilágyi Áron. A felcsattanó taps jelzi, nagyon várták már a gyerekek. Rövid bemutatkozást követően, máris a kivetítőn a londoni karddöntő, az első arany, amit mindenki csillogó szemekkel néz.

„AZ A MUNKA A LEGFONTOSABB, AMI MÁR NEM ESIK JÓL…!” – Szilágyi Áron a gyerekeknek.

Aztán elkezdenek záporozni a kérdések majd’ egy órán át, de a sokszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok becsülettel állja a sarat, akárcsak a páston. Kis pihenésként egy szempillantás alatt Rioba érkezünk és megszületik a második egyéni olimpiai bajnoki cím. Az ifjú vívók készültek, körbejár a mikrofon, szinte mindenkinek van kérdése Áronhoz.

„A PLUSZMUNKA A KULCSA A SIKERNEK…!” – Sz.Á.

Az izgalom akkor a legnagyobb, amikor a tokiói arany után megkezdődik az autogramosztás és a szelfik készítése. A gyerekek fegyelmezetten felsorakoznak, kezükben VSD-s pólók, saját készítésű kedves rajzok, nemzeti színű szalag, fotó, vívókesztyű és még ki tudja mi, a lényeg, hogy a nagy példakép elláthassa a kézjegyével. Szilágyi Áronnak mindenkihez van egy – két szava, mosolyog, tanácsokat ad és az sem zavarja, ha valaki már negyedszer teszi fel ugyanazt a kérdést. Egy pici lány megszeppenten egy kis papírcetlit tol elé, de a kardkirály azt is ugyanolyan műgonddal írja alá, aztán összeakad a tekintetük és mindketten elmosolyodnak. Ha ezt otthoz anyunak elmesélem…

„ÉN VAGYOK A JOBB VÍVÓ, NEKEM KELL MEGNYERNEM EZT AZ ASSZÓT…!” – SZ.Á.

Lassan mindenki megkapta, amit szeretett volna, eljött a búcsú pillanata. Elkészültek a csoportképek is, a gyereksereg közepén London, Rio de Janeiro és Tokió koronázott királyával, ki lehet majd tenni otthon a falra és büszkén mutogatni mindenkinek. Az találkozónak most vége, de az élmény örökre ott marad a szívekben.

Szilágyi Áron mindent megnyert már, amit sportoló elérhet, és egy különleges rekord tulajdonosa is: ő az egyetlen kardvívó a világon, aki háromszoros egyéni olimpiai aranyérmes, három egymást követő olimpián. És Párizsig már csak két év van… Nem kell tartania senkitől, egész Dunakeszi neki szurkol majd.

Szöveg és kép: JABERITS ZSOLT

***
A névjegye: SZILÁGYI ÁRON – Budapest, 1990. január 14. Nős, fegyverneme: kard, klubja: Vasas SC, nevelőedzője: Gerevich György, jelenlegi edzője: Decsi András, Legjobb eredményei: egyéni olimpiai bajnok 2012 London, 2016 Rio de Janeiro, 2020 (2021) Tokió, világbajnok: 2007 (csapat), ezüstérmes: 2016, 2017, 2019 (csapat), bronzérmes: 2013 (egyéni), 2009, 2014, 2018 (csapat), Európa-bajnok: 2015 (egyéni), 2018 (csapat), ezüstérmes: 2017 (egyéni), 2013, 2019 (csapat), bronzérmes: 2011 (egyéni), 2015, 2017 (csapat), U23-as Európa-bajnok, kétszeres junior világbajnok, kétszeres junior Európa-bajnok, kadét Európa-bajnok, nyolcszoros egyéni, kilencszeres csapat Magyar bajnok. Elismerései: Junior Prima díj, kétszer Az év magyar sportolója, hatszor Az év magyar vívója, Magyar Érdemrend tisztikeresztje, Magyar Érdemrend középkeresztje, Magyar Érdemrend nagykeresztje.

Még szintén érdekelheti...