Sport

Új sportcsarnokot avatnak Dunakeszin

Hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő városa Dunakeszi, amely az utóbbi egy évtized tervszerű település- és infrastrukturális fejlesztéseinek köszönhetően színvonalas egészségügyi-, oktatási-, és kulturális intézményhálózattal rendelkezik. A töretlen fejlődés ívét jól mutatja, hogy a napokban jelentették be a két új gimnázium építését, a legújabb sportcsarnokot pedig március elején adják át.   

– Kívül, belül nagyon impozáns az új sportcsarnok, melyet a Magyarság Sporttelepen építettek fel. Hogyan tudná bemutatni Dunakeszi legújabb sportlétesítményét?kérdeztem Temesvári Istvántól, a Városi Sportegyesület Dunakeszi elnökétől.

– Mindenekelőtt azzal kezdem, hogy a sportcsarnok felépítése nagy öröm számunkra, újabb jelentős előrelépés Dunakeszi sportéletében. Régóta vágytunk már egy ilyen multifunkciós csarnok felépítésére, melyben többféle tevékenység kapott helyet. Így többek között egy 250 négyzetméteres multifunkciós előkészítő terem, külön orvosi szobák, külön rehabilitációs részek vannak benne és nem utolsósorban egy 20×40 méteres sportpadlós csarnok 350 fős lelátóval. Az 1200 luxos világítással, padlófűtéses rendszerrel, légtechnikával, klímával ellátott, televíziós közvetítésekre alkalmas csarnok a sportesemények mellett egyéb rendezvények, koncertek megtartására is kiválóan alkalmas.

– Miből tudták előteremteni a beruházáshoz szükséges forrásokat?

– Egy hosszú folyamatnak most értünk a végéhez a beruházás első ütemének a befejezésével, a sportcsarnok megépítésével. A beruházásra már 2016 óta készülünk, ugyanis az egyesület számára akkor nyílt pályázati lehetőség a kormány pénzügyi támogatásának elnyerésére. Ezt az összeget egészítettük a Magyar Labdarúgó Szövetség TAO-s pályázatán elnyert forrással. Ez a két jelentős, valamivel 2 milliárd forint fölötti támogatás tette lehetővé a csarnok első ütemének a felépítését. A VSD különféle, a sportoláshoz szükséges és elkerülhetetlen sporttechnológiai beruházásokkal járult hozzá a beruházáshoz. Most kezdődtek el a második ütem – az öltözők, a parkolók építésének és a környezet kialakításának – munkálatai.

– Közismert, hogy a VSD Pest megye legnagyobb létszámú egyesülete. Hány szakosztállyal működnek?

– Valóban mi vagyunk a megye legnagyobb sportegyesülete, melyben jelenleg 20 szakosztály működik, 2220 igazolt sportolónk van. Emellett az óvodai és iskolai programokban 3800 sportolni vágyó fiatalt mozgatunk meg.

– Noha az utóbbi években folyamatos volt a sportlétesítmények építése a városban, de mégis felvetődik a kérdés, hogy a VSD sportolói mellett a közel ötvenezres Dunakeszi sportolni vágyó lakosságát ki tudják szolgálni a meglévő objektumokkal?

– Kétségtelen tény, hogy egyesületünk folyamatosan fejlődik, minden nap újabb és újabb igényeket kell kiszolgálnunk. Létesítményeink mellett igénybe vesszük az iskolák és az önkormányzat épületeit is az edzések, a foglalkozások megtartására. Szakosztályaink jelenleg zökkenőmentesen ki tudják elégíteni a sportolni vágyók igényeit. Mint azt említettem, a folyamatos fejlődés azt mutatja, hogy szükség lesz az infrastruktúra-fejlesztésére, a szabadtéri sportpályák bővítésére. Sportcsarnokokból jól állunk, hiszen ezt napokon belül megnyitjuk a sportolók előtt, nemrég adtuk át a Fóti úti kézilabdacsarnokot, melyet a Magyar Kézilabda Szövetség NB I/B-s mérkőzések rendezésére alkalmasnak minősített. A Duna-parti, 2020-ban átadott modern nyíltvízi edzőközpontunk konferenciák megtartására, 55 fő elszállásolására alkalmas. A belső udvara a nyári táborok kedvelt helyszíne, amely mellett épül egy játszóközpont is.

– Milyen programmal készülnek a március 5-ei avató ünnepségre, lesz-e névadója a csarnoknak?

– Az önkormányzattal közösen igyekszünk kiválasztani a névadó, támogató szponzort. Bízom benne, hogy hamarosan érdemben tudok nyilatkozni majd ebben a kérdésben is. Az önkormányzat vezetőivel és városunk országgyűlési képviselőjével együtt avatjuk fel Dunakeszi legújabb büszkeségét a VSD szakosztályainak látványos bemutatójával.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...