Kitekintő

Ferencz Gyöngyi polgármester: Itt állunk a lehetőségek kapujában

Az uszoda megépítésére több évtizedet vártunk, de szintén négy évtizednek kellett ahhoz eltelni, hogy a hajó ismét kikössön Szobon – mondja Ferencz Gyöngyi, a város polgármestere. A határ menti település vezetőjével beszélgettünk.

  • Milyen nagyobb fejlesztéseket tudna kiemelni az elmúlt néhány év beruházásai közül?
  • Az intézményeinken elvégzett felújítások nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az adott intézmény szolgáltatásait igénybe vevők szívesen menjenek oda, komfortosabban érezzék ott magukat. Megújult a konyhánk, az iskola, a meseház az idősek otthona energiatakarékos felújítása megtörtént, a háziorvosi rendelő szintén felújításra került, ahová orvosi gépműszereket is sikerült beszerezni, a művelődési ház kívül-belül megújult.

Egészségfejlesztési irodát hoztunk létre kormányzati támogatásból, egy másik pályázatos forrásból szűrőbuszt vásároltunk. Ezen szolgáltatások nemcsak a település, hanem az egész térség egészségügyi ellátását, de különösen a prevenciót szolgálják.

Megújult a kisvasút Szob-Márianosztrai szakasza, valamint a gördülőállomány is felújításra kerül. A kisvasút telephely felújítása a következő célunk. A Duna-parton a gyönyörű uszodánk mellett megújult és bővült a csónakház és megépült a sport park, új játszóteret építettünk. A Duna-parti fejlesztések hatására elmondhatjuk, hogy az egyik legszebb parti sétányunk nekünk van.

Bel – és külterületi utakat újítottunk fel, járdát és parkolót építettünk. Az egyházi tulajdonban lévő ingatlanok is megújultak így a plébánia, a templom első üteme, a második ütem előkészítés alatt van, végre sikerült felújítani a temetőkápolnát is.

Minden évben a szociális tüzifa pályázaton elnyert összegből, amely több millió forintos nagyságrendű tűzifát tudtunk vásárolni az arra rászorulóknak. A Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület a helyi piac fejlesztésének első ütemét elvégezte, a második ütem előkészítés alatt, amely ebben az évben fog megvalósulni. 32 férőhelyes idősek otthonának a felújítását elvégeztük, jelenleg a bebútorozásán dolgozunk.

Több sikeres rendezvény volt a településen, az IpolyFeszt már két alkalommal, a Börzsöny Ring harmadik alkalommal került megrendezésre.

  • Mit jelent egy ekkora mértékű támogatás Szobnak?
  • Az utóbbi években 2 milliárd forint támogatás érkezett a településünkre. Önkormányzatunk nagyon kevés saját forrással rendelkezik, így elképzelhetetlen lenne a fejlesztéseket pályázati forrás, kormányzati támogatás nélkül megvalósítani. Lépésről-lépésre haladunk előre, persze van mit csinálni bőven, de itt állunk a lehetőségek kapujában. Kis városunk azon szerencsés települések egyike, amely a „fenntartható város” programba bekerült, így lehetőségünk lesz belterületi utak, járdák  felújítására, parkoló építésére, intézményeink korszerűsítésére,  – így a szakorvosi rendelő, óvoda, könyvtár, művelődési ház, családsegítő  felújítására – egészségfejlesztési iroda működtetésére, képzések és rendezvények megszervezésére. Közterületek szépítése, játszóterek felújítása is a fejlesztési elképzeléseink között szerepel.

Szeretnénk egy olyan települést kialakítani, ami kényelmes, komfortos, otthonos az itt élők kényelmét szolgálja, és természetesen várja az ideérkezőket is.

Huszák-Nemes Zsuzsanna (Dunakanyar Régió)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...