Egészségügy

Emelkedést mutat az influenzaszerű tünetek– és esetek száma 

A tél és a hideg időjárás hozzájárulhat a légúti fertőző betegség – influenza, koronavírus, RS-vírus, egyéb vírusos és bakteriális légúti megbetegedések – esetek számának szaporodásához. Az időjáráson kívül a hidegebb időben a zárt térben tartózkodás, az utazások, a családi és társasági eseményeken való részvétel is bizonyosan hozzájárul ahhoz, hogy télen több légúti fertőző betegség eset keletkezik.  Ezt támasztja alá az a tény is, hogy már tart a 2021/22-es influenza szezon, de az megjósolhatatlan, hogy milyen mértékű lesz. Feltehetően csökkent a lakosság immunitása az influenzával szemben az elmúlt egy évben – mondta érdeklődésünkre Imre Zsolt, a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője, a helyi védelmi bizottság elnöke a Pest Megyei Kormányhivatal Váci Járás Népegészségügyi Osztályának aktuális helyzetértékelése alapján.

Hazánkban, 2021 október első hetében megkezdődött az influenza figyelőszolgálat működése, amely 2022. 20. hetéig tart. Ezen időszak alatt háziorvosi és házi gyermekorvosi praxisokhoz tartozó lakosok megbetegedési adatai alapján történik az influenzaszerű megbetegedések előfordulásának monitorozása. A virológiai vizsgálatok eredménye alapján hétről-hétre nyomon követhető az influenza vírusok megjelenése és terjedése a lakosság körében.

A Váci Járási Hivatal illetékességi területén 15 háziorvost jelöltek ki az influenzaszerű megbetegedés jelentésére, akik közül 6 főt a Dunakeszi Járás területén, és 2 mintavevő, Dunakeszin praktizáló gyermekorvost.

A klinikai adatok alapján három hete emelkedést mutat az influenzaszerű tüneteket mutató esetek száma. A beküldött minták alapján a virológiai adatok azt mutatják, hogy az esztendő 5. hetében az influenzaszerű megbetegedésekért nagyobb arányban volt felelős influenzavírus, mint a SARS-CoV-2 Omikron variánsa.

2021 október óta összesen 752 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumban, ebből 32 főnél igazoltak influenza A [31 influenza A(H3), 1 A(NT)] vírus okozta fertőzést. Százharminckilenc megbetegedés hátterében RSV, tizenhárom esetben adenovírus, ötvenkilenc esetben COVID-19 vírus fertőzés állt.

Az SARS-CoV-19 vírusterjedés ötödik hullámával kapcsolatosan elmondható, ahogy országosan, úgy a Dunakeszi Járásban is nagymértékben emelkedett a koronavírus esetszám, az iskolákban, óvodákban sok gyermek és pedagógus került karanténba a pozitivitás vagy pozitív személlyel való kontaktus miatt. Ez a tendencia az elmúlt 2 hétben megállni, illetve csökkenni látszik. A szociális otthonok terén egy, a Dunakeszi Járásban lévő idősek szociális otthonában fordult elő COVID-járvány a jelentések alapján – tájékoztatott Imre Zsolt, a Dunakeszi Járási Hivatal vezetője.

A helyi védelmi bizottság elnöke – a NNK hivatalos honlapján megjelentek alapján – elmondta: az 5. héten megtorpant a koronavírus örökítőanyag koncentrációjának emelkedése a szennyvizekben, országos átlagban, de az értékek magas szinten stagnálnak. Számottevő változás − emelkedés vagy csökkenés −, az egyik vizsgált város esetében sem tapasztalható, azonban a vírusörökítő anyag koncentráció minden mintavételi helyen az emelkedett kategóriába sorolható, ez vonatkozik a budapesti agglomerációs településekre is.

Imre Zsolt a felelős védekezés között kiemelt helyen említette: „Éljünk az ingyenes védőoltás lehetőségével.”

(Vetési)

Még szintén érdekelheti...