Kitekintő

A lakosság életkörülményeit javító fejlesztések valósultak meg Márianosztrán

Számos fejlesztést tudhat maga mögött Márianosztra önkormányzata. Az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházása az óvoda, illetve a polgármesteri hivatal épületének felújítása volt. A kettőre együtt közel 100 millió forint kormányzati támogatást kapott a település.

Magyarország kormánya elkötelezett a kisebb települések felzárkóztatására, színvonalon tartására, erre biztosít lehetőséget a 100 százalékban támogatott Magyra Falu program pályázatai. Településünk az elmúlt években számos kormányzati támogatást kapott a programnak köszönhetően – mondta lapunknak Burikné Moóri Tamara.

Eszközfejlesztésre több mint 11 millió forint támogatás érkezett Márianosztrára. Az új mtz traktort külterületi ingatlanoknál végzendő karbantartási munkák, zöldhulladék elszállítás, hó eltakarítási munkálatoknál hasznosítják. Temetői infrastruktúra fejlesztésére mintegy 17 millió forintot nyert a település. A pályázatnak köszönhetően a ravatalozó épülete teljesen megújult. Vizesblokk került kialakításra, kétszemélyes halott hűtőt szereztek be, valamint egy előtető is elkészült.

A polgármester ismertette, hogy orvosi eszközbeszerzésre is lehetőségük nyílt, mintegy 2 millió forint értékben.

Az óvoda épületének belső és külső felújítása közel 50 millió forint kormányzati forrásból valósul meg. A támogatás felhasználásával egy modern, korszerű óvodája lesz a településnek. Fontosnak tartom a felújítást hisz évről–évre növekszik településünkön a gyermekek létszáma – mondta Burikné Moóri Tamara.

A szintén pályázati támogatásból vásárolt falubusznak köszönhetően a településen élők részére biztosítani tudjuk a rendszeres gyógyszerkiváltást a szomszéd településről, segítséget nyújtunk a családsegítő szolgálatnak a napi meleg étel kiszállításában. Segítséget nyújtunk továbbá mindazoknak, akik más módon, nem tudnak eljutni háziorvoshoz vagy esetleg a szakorvosi rendelésekre – ismertette a polgármester.

A polgármesteri hivatal épületének felújításával kapcsolatban azt mondta, a pályázat megvalósításától energetikai megtakarítást várnak, valamint az elhasználódott eszközök, tárgyak cseréje valósul meg.

„Magyarország Kormányának köszönhető, hogy évről évre sikeresen tudunk pályázni szociális tüzelő anyag támogatásra, belterületi utak, hidak, járdák felújítására. Szintén állami támogatásból, 35 millió forintból tettük járhatóvá a Márianosztra és Szob közötti útszakaszt. Mintegy 107,3 millió forint támogatásból elvégeztük a Rákóczi út egy szakaszának felújítását, a Kossuth Lajos utca is új burkolatot kapott, valamint a környezetét is rendeztük. Új utcabútorokat helyeztünk ki, valamint a Fő terünk teljes átalakítása valósult meg a pályázatnak köszönhetően.”

Nem csak önkormányzatokra fordít figyelmet a kormány, hanem más szervezetek jelen esetben a bazilikánk is a kormány támogatásával újult meg. Boldog Özséb pályázat lehetőségének köszönhetően felújították a Mária Lak közösségi épületet, a plébániaépületet, átalakult a plébániakert, ahol új autó- és buszparkoló helyeket létesítettek. Felújították a márianosztrai bazilika külső homlokzatát, és befejeződött az orgona javítása is. A plébániakertben egy új kétállásos garázsépület is felépült, korszerű mellékhelyiségekkel a zarándokok számára. Az energiatakarékosságra és a környezettudatosságra figyelemmel napelemes rendszert telepítettek a kegyhelyen. Megújult a márianosztrai kálvária is – a hozzá tartozó kápolnával és szabadtéri misézőhellyel együtt.

Huszák-Nemes Zsuzsanna

Még szintén érdekelheti...