Sport

Ezt ne hagyja ki: a nemzet „rozmárja” szombaton Dunakeszinél úszik a Dunában

Schirilla György legendás édesapja rendkívüli sportteljesítményét folytatva évtizedek óta minden év elején jeges fürdőt vesz a hazai folyókban és tavakban. A „Kisschirilla”, a nemzet rozmárja számtalanszor úszott a jégtáblákkal zajló Dunában, melynek hasító fájdalommal járó nyomait még ma is a kezén viseli.  Az extrém sportok hazai kiválósága legközelebb március 12-én, szombaton Dunakeszinél lubickol majd a nagy folyóban.

– Az utolsó jeges úszásom Vácnál volt, a zajló jégtáblák szétvágták a kezem, amit össze kellett varrni. Hogyan lehet felkészülni? A jeges úszás előtt sokat meditálok, rá kell koncentrálni, hogy meg tudom csinálni. Figyelni kell a jégtáblák mozgását. Minden fejben dől el, alázattal megyek be a folyóba. A jeges úszás sokkal keményebb kihívás, de a jelenlegi időjárás sem könnyíti meg az úszó dolgát. Ez is embertpróbáló kihívás, remélem „befogad” a folyó. Lélekben erre készülök – nyilatkozta a minap a Dunakanyar Régiónak.

Gyuri legutóbb 2015-ben úszott Dunakeszinél a Dunában

Noha napjainkban – szerencsére – jóval enyhébb az időjárás, a Duna 4-5 fokos, de így is igencsak embertpróbáló attrakcióra készül Schirilla György, aki a legutóbb helyszíni bejárásán elmondta: nagyon komolyan készül.

De nemcsak ő, hanem a szervező Dunakeszi Programiroda munkatársai – Takács Edit és Szeredi Helga – is nagy alapossággal szervezték a programot, hogy minél több embernek szerezzenek örömöt a Florália tavaszköszöntő ünnepén.

Dunakeszin egyébként legutóbb, 2015-ben rendeztek tavaszköszöntő ünnepet, melynek egyik látványossága volt Nagy Márta táncpedagógus tanítványainak és a környező települések csoportjainak műsora. Idén – a hideg időjárás miatt – sajnos a dunakeszi ifjú táncosok nem lépnek fel, de Radvánszky Edit „csapata”, a REDit Örömtánc klub tagjai táncra perdülnek a Duna-parton. A VSD fiatal atlétáival együtt futja a bemelegítő köröket Schirilla György.  

Idén is lesz újdonság, még pedig Takács Edit ötletét megvalósítva fakorongokba tűzdelt virágúsztatás. A fakorongokra – melyeket a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. munkatársai készítettek – személyre szóló üzenetet írhatnak a nézők Schirilla György két órakor kezdődő úszása után.

Az érdeklődők 13 és 16 óra között díjmentesen tekinthetik meg a Kikötőerőd római kori kiállítását, melyet a strázsáló római katonák sorfala között közelíthetnek meg.

(Vetési)

Fotó: KesziPress archív felvétel

Még szintén érdekelheti...