oktatás

Internetes gyermekvédelem – mit tehet a szülő?

Bármennyire is sok előnye van a világhálónak, manapság egyre többet hallunk arról, hogy a technológia milyen nagy befolyással van a mindennapi életünkre. Valószínűleg mindenki elgondolkodott már azon, miként érint bennünket ez az innovációs folyamat. De vajon hányan töprenghettek azon, hogy az okostelefonok és internet adta lehetőségek milyen hatással lehetnek a gyermek testi és lelki fejlődésére?

A szakértők zöme igyekszik felhívni a szülők figyelmét arra, hogy gyermeküket a tudatos mobilhasználat felé tereljék, ám természetesen minden szülő maga dönti el, hogy mit enged meg a gyermekének az online világban. A biztonság érdekében azonban nem árt néhány dolgot szem előtt tartani.

Valóban függőséget okoz a mobiltelefon?

Már nem csak az otthoni környezetben, hanem az iskolában is túlcsordul a technológia jelenléte. A koronavírus-járvány ezt a trendet csak tovább erősítette, és a járványügyi korlátozásoktól mentes időszakban is kapnak a gyermekek olyan házi feladatokat, amelyek online kutatómunkát vagy digitális eszközök használatát igénylik. Mindaddig, amíg olyan weboldalt vagy alkalmazást használ a gyermek, amelyek fejleszthetik a képességeit vagy bővítheti ismereteit a világról, addig építő jellegű lehet a gyermek online aktivitása. De akkor mégis mi a baj azzal, ha gyerek telefonozik? – merülhet fel bennünk a kérdés. A válasz egyszerű: ha már nem csak szabadidejében, hanem más teendője helyett, leginkább unaloműzés céljából szörfözik a neten.

Forrás: pexels.com

A mobiltelefon és a közösségi oldalak a gyermekek esetén erős addikciót válthatnak ki. Az ilyesfajta szórakozás azonnali pozitív érzelmi szükséglet kielégítésének lehetőségét adja számukra, emellett gyermeki felfogással az online világ valóságosabbnak tűnik a valódi világnál. Végzetes fontossággal bír tehát a gyermekeink jóllétére nézve, hogy tudomást szerezzünk róla, mit látnak az interneten és a külvilágban, és mindez hogyan befolyásolja testi és lelki jóllétüket.

Mit tehet a szülő?

Először is, nem kell egy veszélyekkel teli, fenyegető helyként bemutatni az online teret a gyermekeknek, mégis messzemenően a legfontosabb, amit tehetünk gyermekünk online védelme érdekében, ha beszélgetünk velük. Célszerű világosan határokat szabni a gyermek aktivitásának, emellett fontos, hogy a szülő tisztában legyen azzal, mit csinál a gyereke, és melyik platform mire való. A beszélgetések során tudatosítsuk a gyermekben, hogy ne osszon meg túl sok információt magáról egyik oldalon sem és ne jelöljön vissza idegeneket.

Forrás: pexels.com

Ha mégis szeretnénk korlátozni a gyermek internetes jelenlétét vagy bizonyos oldalakon eltöltött idejét, akkor használhatunk kifejezetten erre a célra fejlesztett applikációkat. Ezen alkalmazások nem csak korlátozzák az internetezéssel töltött időt, de letilthatnak bizonyos nem kívánt tartalommal bíró weboldalakat is az adott készüléken.

Mégis a legtöbb, amit tehetünk gyermekünk digitális biztonsága érdekében, ha olyan légkört biztosítunk számára, amelyben a gyermek bármikor a szülőhöz fordulhat. Fontos, hogy tudják, akkor is kiállunk mellettük, ha netán hibát követtek el vagy valamilyen kellemetlenség érte őket az online térben.

Forrás: Rackhost.hu

Még szintén érdekelheti...