Vácduka

A Magyar Falu Program élhetővé és vonzóvá formálja a kistelepüléseket

A Magyar Falu Program évek óta több településnek segít a régóta dédelgetett terveket megvalósítani a kommunális eszköz pályázat révén, melynek keretében a közterületek karbantartásához, a falvak üzemeltetéséhez szükséges munkagépeket vásárolhattak a nyertes önkormányzatok – ismertette Vácdukán dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselő, aki Makkos László polgármesterrel együtt bemutatták a 15 millió forint pályázati forrásból vásárolt műszaki eszközöket.

  • Vácduka a 15 millió forintból – többek között – motoros fűrészt, magassági ágvágót, fűkaszát, sövényvágót, magassági sövényvágót, lombfúvót, fűnyíró traktort, nagynyomású mosót, egy kisebb aprítógépet vásárolt – sorolta a falu országgyűlési képviselője, aki hozzátette: hamarosan megérkezik egy professzionális aprítógép és egy áramfejlesztő aggregátor is.
    – Sok új és korszerű, környezetbarát gép érkezett, melyek használata elősegíti, hogy rendezettek, ápoltak legyenek a közterületek, utcák, parkok és az ingatlanok környezete – hangsúlyozta.

Dr. Rétvári Bence elmondta, hogy 8-10 évvel ezelőtt még jóval  több közmunkás volt, akik segítettek ezekben a munkákban. Napjainkra a magyar gazdaság teljesítőképességének, munkaerő igényének köszönhetően az egykori közmunkások többsége el tudott helyezkedni a munkaerőpiacon. Ugyanakkor a településeken továbbra is meg kell oldani a közterületek gondozását, amiben nagy segítséget jelentenek a Magyar Falu Program keretében elnyert támogatásokból vásárolt professzionális gépek.

– Vácdukához hasonlóan a környező települések nagy része már be is szerzett ilyen és hasonló gépeket. Gratulálok a polgármester úrnak a sikeres pályázathoz! – hangzott az elismerés.

Az országgyűlési képviselő emlékeztetett 2010-es évek előtti időszakra, amikor a kistelepüléseket csak elsorvasztották, pályázatok nem nagyon voltak.

– A települések nem tudtak kijönni a havi bevételeikből, fejlesztésekről nem is beszélhettünk, csak azt láttuk, hol, mit zárnak be. Ehhez képest például itt Vácdukán az utóbbi években két nyolc férőhelyes mini bölcsőde épült, megvalósult az egészségház fejlesztése, megújult és bővült a polgármesteri hivatal. Megoldottuk a sportpálya világítását is, de mindezek mellett még hosszasan lehetne sorolni, hogy mennyi minden valósult meg – javarészt – a Magyar Falu Program pályázatának is köszönhetően. Minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy a magyar falvak tudjanak erősödni, akár ilyen közterület-karbantartó berendezések beszerzésével is – fogalmazott dr. Rétvári Bence.

Makkos László polgármester azt emelte ki, hogy az új eszközök, gépek nagy segítséget jelentenek a falu közterületeinek gondozásában.

– Az itt látható gépek mellett vásároltunk egy nagy, professzionális ágaprító gépet is, mellyel a családi házak környezetében keletkezett ágakat aprítjuk fel. Az új gépekkel sokféle szolgáltatást nyújtunk a községben – vázolta fel Makkos László, aki hangsúlyozta: a gépek beszerzésénél meghatározó volt a környezetvédelmi szempont, a hatékonyság és a takarékosság. – Ezért a kisebb gépek akkumulátoros változatát szereztük be, de a nagyobb erő kifejtését igénylőknél a hagyományos típust vásároltuk meg.

Makkos László korábbi nyilatkozataihoz hasonlóan ezúttal is nagy elismeréssel beszélt a Magyar Falu Program bevezetéséről, amely – mint fogalmazott – nagyon nagy hiányt pótló programja az egész kistelepülési rendszernek. – A program keretében kiírt pályázatok révén nagyon sok eszköz, illetve kisebb fajta beruházások segítésére tudnak támogatást nyújtani a kistelepüléseknek, ami lehet, hogy összegben nem nagy, viszont az odafigyelésben, közösségszervezésben nagyon sokat számít. S egy kistelepülésnek ezek is nagyon fontosak, természetesen a nagyberuházások mellett – mondta Vácduka polgármestere, aki megköszönte dr. Rétvári Bence folyamatos segítségét és aktív jelenlétét a falu közösségi életében.

(Vetési)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...