Vácduka

Rétvári Bence: Több százmilliárd forint állami támogatás a kistelepüléseknek

A Magyar Falu Program keretében országszerte a több százmilliárd forintos állami támogatásnak köszönhetően jelentősen fejlődtek az 5 ezer főnél kisebb létszámú települések az elmúlt időszakban – jelentette be a minap dr. Rétvári Bence Vácdukán, ahol a település polgármesterével felavatták a felújított és kibővített polgármesteri hivatalt és három – 600 méteres szakaszon – felújított, aszfaltozott utcát. A térség KDNP-s országgyűlési képviselője elmondta, hogy Vácdukán az elmúlt időszakban 371 millió forint értékű fejlesztés valósult meg, mellette folyamatban a sokmilliárdos iskolabővítési projekt is.

Az Emmi parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte: a kormány célja, hogy a kistelepüléseken élők is ugyanolyan színvonalas közszolgáltatásokat vehessenek igénye, mint a nagyvárosok lakói. Jó példa erre Vácduka is, ahol a korábbi fejlesztéseknek és a most átadatott bővítéseknek köszönhetően minden igényt kielégítő környezetben tudja kiszolgálni a lakosságot a polgármesteri hivatal, és az épületben működő szolgáltatások. Jobb minőségű utakon közlekedhetnek a Vácdukán élők.

Dr. Rétvári Bence, a váci térség országgyűlési képviselője és Makkos László, Vácduka polgármestere

– Teljes mértékben indokolt volt az utak felújítása, a polgármesteri hivatal bővítése, energetikai felújítása, a nyílászárók cseréje, az egészségház és az egykori kúria épületének felújítása, amelyben immár szép környezetben tarthatják a rendezvényeket – hangsúlyozta.

Rétvári Bence ismertette, hogy az elmúlt időszakban 371 millió forint értékű fejlesztések valósultak meg Vácdukán. Példáként elmondta: járdaépítésre 11 millió forintot, a több ütemben – korábban – megvalósított belterületi útfelújításokra 48,5 millió forintot, minibölcsőde létrehozására és fejlesztésére – két ütemben – összesen 50 millió forintot nyert a település. Közösségi térfejlesztésre – összesen – 57,1 milliót fordíthatott az önkormányzat – sorolta az országgyűlési képviselő.

Hozzátette: többször több millió forint szociális tűzifa-támogatást kapott a település, játszótérfejlesztésre 7 millió forintot, orvosi eszköz fejlesztésre, vásárlásra 2 millió forintot kapott Vácduka.

– A ma felavatott faluház felújítására -, melyben a polgármesteri hivatal is működik – közel 50 millió forint állami támogatást nyert Vácduka, míg a három utcában végzett felújításokra 36 millió forintot – jelentette be Rétvári Bence, aki aláhúzta: az itt felsorolt 371 millió forint értékű fejlesztések mellett folyamatban van egy sokmilliárdos projekt, melynek keretében tantermekkel és tornacsarnokkal bővül az iskola.

Makkos László polgármester köszönetet mondott Rétvári Bencének és a kormánynak a fejlesztések megvalósításához nyújtott támogatásokért, a pályázati lehetőségekért, mert – mint fogalmazott – nélkülük nem tudna fejlődni a település.

– Egy kistelepülésnek nagyon kevés saját forrása van arra, hogy ilyen fejlesztéseket meg tudjon valósítani. A pályázatok nagy lehetőséget adtak Vácduka számára is. Így tudtuk a már említett fejlesztések mellett a polgármesteri hivatal most átadásra kerülő 100 négyzetméteres bővítését megvalósítani. Két új irodát és két dokumentumtárat alakítottunk ki, a képviselő-testület is kulturált környezetben ülésezhet, a tanácskozást élő adásban tudjuk közvetíteni – húzta alá a település polgármestere.

Makkos László elmondta: a három utcában 600 méter szakasz kapott aszfaltréteget, ahol indokolt volt, vízelvezető árkot is építettek.

Vetési Imre
Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...