Kultúra

Negyedszázados a gödi művészetoktatás

Jubileumi rendezvénysorozattal ünnepelték meg a Gödi Németh László Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola művészetoktatásának 25 éves jubileumát.

Házi zenei versenyt rendeztek november 23-án az iskola dísztermében, a következő napon tanári kiállításnak és gálaestnek adott otthont a település József Attila Művelődési Háza, november 25-én pedig a jubileumi hét záróünnepségére került sor a tanintézmény Dísztermében, valamint az „Álmaim iskolaudvara” mottójú rajzpályázat díjátadójára.

    Az ünnepséget Nevelő-Szavári Anita igazgatóhelyettes, a művészetoktatás vezetője nyitotta meg.
– Bár én csak  hetedik éve lehetek részese mindannak, amit itt, Gödön művészetoktatásnak nevezünk, nagyon büszke vagyok arra a sokrétű munkára, mellyel nap mint nap valami újat alkotunk, adunk át növendékeinknek, legyen az táncművészeti, képzőművészeti vagy zeneművészeti óra. Köszönettel tartozunk mindazoknak, akik létrehozták iskolánkat, valamint azoknak, akik a művészetoktatás szellemiségét életben tartják és továbbadják növendékeinknek – mondta az igazgatóhelyettes. 

    Bajkó Ildikó igazgató asszony felidézte a művészetoktatás „őskorát”. Az egyes művészeti ágak korábban szakkörként működtek, rajz-, tűzzománc-, virágkötészet- és néptáncfoglalkozásokat tartottak, sorolta az igazgató. A Dunakeszi Zeneiskola tagozataként pedig zongora- és hegedűoktatás folyt a régi Lenkey utcai épületben és Alsógödön.

    Az iskola vezetése, tantestülete és az önkormányzat támogatásával az 1995/96-os tanévben elindulhatott a művészeti képzés zene-, képző- és táncművészeti ágakban. – Köszönet illeti a művészeti iskola elindításáért néhai Borbély Magdolna ének-zene szakos tanárnőt, az egykori iskolavezetést, Lukács Istvánnét, Dajkáné Tóth Ágnest és Kovács Gabriellát.

    Jeles dátum 1995. október 25. Ekkor vette fel a tanintézmény jelenlegi nevét. A zeneiskolában 125 növendék tanult, a képző- és táncművészetre 138 tanuló jelentkezett. A művészeti iskolában pedig nyolc pedagógus oktatott. Az iskola 2007-ben kapta meg az akkori Oktatási Minisztériumtól a „Kiválóra minősített alapfokú művészetoktatási intézmény” címet, 2020-ban pedig kiemelkedő szakmai elismeréseként Elismerő oklevelet kapott az iskola prof. dr. Kásler Miklóstól, az Emberi Erőforrások miniszterétől.

– Jelenleg 517 tanuló és 25 pedagógus tartozik a művészetoktatáshoz, de a felvételi adatok, a szülői igények és a létszámok növekedése miatt további álláshely bővítés szükséges – mondta befejezésül az igazgató asszony.

    A rajzpályázat eredményeként Szabóné Forgács Gabriella, a Dunakeszi Tankerületi Központ igazgatója és Bajkó Ildikó 31 diáknak adta át a díjakat.

    Ezt követően színvonalas tanári koncertet hallgatott meg a közönség.

Katona M. István

A szerző felvételei    

Még szintén érdekelheti...