Sport

„Hősök voltak – hősök lesznek” – Birkózó Európa-bajnokság a generáció-váltás jegyében

2001 után ismét felnőtt birkózó Európa-bajnokságot rendezhet Budapest március 28. és április 3. között, ahová a szervezők nagy szeretettel és ingyenes belépéssel várják a dunakanyari régió, minőségi sportot kedvelő nézőit és iskoláit egyaránt. A helyszín a BOK (volt SYMA) Csarnok.

62 – 90 – 110, ez a magyar birkózók eddigi eredményességi mutatója az Európa-bajnokságok tekintetében. A három szám a már megszerzett arany, ezüst és bronzérmekre utal, amely reményeink szerint tovább nőhet. Huszonegy éve a regnáló szabadfogású szövetségi kapitány, Bánkuti Zsolt (szabadfogás, 58 kg) tiszteletére játszották el a magyar himnuszt a Körcsarnokban. A sportág jelenleg a generáció-váltás idejét éli és ez nem meglepő a két olimpia közötti időszakban. A feladat annyival nehezített, hogy eggyel „közelebb jött” Párizs, vagyis egy évvel rövidebb idő áll rendelkezésre, hisz jövőre már kezdetét veszi az olimpiai kvalifikációs időszak.

A tokiói hős Lőrincz-fivérek, az olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok Tamás, valamint az olimpiai ezüstös, Eb-győztes Viktor, ugyan hivatalosan még nem jelentette be, ám minden valószínűséggel befejezte aktív sportolói pályafutását és inkább már a civil életben történő boldogulásra fókuszál. Hasonlóan gondolkozik olimpikon társuk, a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint, aki már el is kezdte sportmenedzseri munkáját Dorogon.

De a háttérben már ott vannak az új reménységek, azok, akik a különböző korosztályos világversenyeken már nagyon komoly eredményekkel bizonyították tudásukat és felkészültségüket. Hogy csak a két Lévait, Tamást és Zoltánt, Szilvássy Eriket vagy Takács Istvánt említsük. A hölgyeknél a világbajnok Sastin Marianna és a háromszoros vb-Eb bronzérmes Barka Emese is befejezte, őket nem lesz könnyű pótolni. A szabadfogásúak „visszamentek a kályhához”, vagyis teljesen új alapokra kívánják helyezni a szakág – ne legyünk szégyenlősek, meglehetősen sanyarú – helyzetét, immár egy amerikai szakember bevonásával. Náluk egyelőre marad a honosítás és a törekvés, hogy a rendelkezésre álló magyarokból a lehető legjobb eredményeket hozzák ki.

A honi szövetség bízik abban, hogy hasonlóan a hazai rendezésű világbajnokságokhoz ez a kontinensviadal is nagy lökést ad majd az utánpótlás bővítésének. A 2018-as vb-t követően például majd’ négyszázzal sikerült növelni a sportágba jelentkező gyermekek számát.

A viadal rangját emeli, hogy az aranyéremért hat, az ezüstért három, a bronzért kettő, az ötödik helyért félmillió forint a jutalom.

Bánkuti Zsolt nyilatkozata szerint hisz a budapesti aranyéremben, és ha a legutóbbi budapesti győztes optimista, nekünk nem is marad más dolgunk, mint szurkolni a magyaroknak, akár a helyszínen is.

Felnőtt Birkózó Európa-bajnokság, 2022. március 28 – április 3., Budapest, BOK Csarnok. A szabadfogásúak hétfőn, kedden és szerdán, a nők szerdán, csütörtökön és pénteken, míg a kötöttfogásúak pénteken, szombaton és vasárnap lépnek szőnyegre. Az előcsatározásokra 11:30-tól, az elődöntőkre 16:45-től, míg a döntőkre 18:00-tól kerül sor. A belépés mindenki számára ingyenes.

JABERITS ZSOLT

Még szintén érdekelheti...