Kitekintő

A Piramis Építőház az ukrajnai magyarok szolgálatában

A gödi újHÁZ Centrum Piramis Építőház Kft. ügyvezetőjének, Juhász Attilának a segélyezési kezdeményezése pár nap alatt – az újHÁZ Centrum révén – immár országos akcióvá nőtt. A Piramis Pest úti telepére azóta is folyamatosan érkeznek a lakosság adományai, és rendszeresen indulnak a megpakolt teherautók Kárpátaljára. A segélyakció részleteiről most egy interjú keretében tudhattunk meg többet.

Kinek a kezdeményezésére és mikor indult el az adománygyűjtési akció?

A fél világgal együtt néztem a híreket az Ukrajnában kialakult helyzetről. Már az első naptól úgy éreztem, hogy kötelességem valamilyen módon segíteni a bajba jutott embereken, így március másodikán elindítottam a Piramisban (Göd, Pesti út 131.) azt az adománygyűjtő pontot, ahová azóta folyamatosan áramlanak a felajánlások.

Miért érezte úgy, hogy tennie kell valamit?

Én mindig is úgy gondoltam, hogy ha az ember megteheti és módjában áll, akkor kutya kötelessége segíteni bárkinek, aki arra rászorul. Az elmúlt 25 évben számtalan társadalmi kezdeményezés mellé álltam már oda és álltunk oda cég szinten is. Amikor Ukrajnában kitört a háború, nem volt kérdés, hogy valamilyen formában segíteni fogok, segíteni fogunk a rettenetesen nehéz helyzetbe került embertársainkon.

Indulás előtt: Bubrik Miklós, Juhász Attila, Simon Tamás, Tuzson Bence

Hogyan szerveződött meg a segítségnyújtás?

Az adományok begyűjtése volt az egyszerűbb feladat. A Pesti úti raktárunkba a felhívásunk óta áramlanak a felajánlások, amiket a kollégáimból és helyi önkéntesekből álló csapat folyamatosan szortíroz és készít elő szállításra. Az adományok célba juttatásának megoldása viszont már komolyabb feladat volt. Azt szerettük volna, hogy az adományok valóban és biztosan oda jussanak el, ahová szánjuk őket, de találtunk megoldást. Göd testvértelepülése a kárpátaljai Makkosjánosi. Az ottani görögkatolikus parókussal, Miklós Egressy-vel sokéves barátsága van a városunknak. Miklóséknak sikerült találni egy olyan megoldást, miszerint: amennyiben egy katolikus karitásznak van magyarországi és ukrajnai képviselete is, akkor a két szervezet egymás között egy bonyolult adományozási eljárás során közvetlenül is vihet humanitárius segélyt egymásnak. Ezt kihasználva elkészítettük az adományozási dokumentumokat, és a tételes szállítólevelet, amit mindkét nyelvre le kellett fordítani. A papírmunka megoldásával már szabad volt az út Kárpátaljára.

Kik és milyen módon viszik el az adományokat a magyarok lakta területekre?

Elsősorban a Piramis saját 3,5 tonnás teherautót használjuk, de legutóbb már egy négy szállítójárműből álló konvojjal indultunk útnak, melyeket partnerek és helyi cégek biztosítottak, sofőrrel. Az akció elindulása óta ráadásul már hálózatunk, az újHÁZ Centrum több tagja is jelezte, hogy csatlakozni szeretne a segítségnyújtásba, így a hamarosan még nagyobb flottával és még áruval tudunk nekivágni a mintegy 800 kilométeres útnak. A média is hírt adott a kezdeményezésről, így hála Istennek, egyre többen találnak ránk és csatlakoznak a segítségnyújtásunkhoz.

Mit tapasztalt, milyen a hangulat Kárpátalján?

Az olyan határmenti magyar településekre, mint Nagypalánk (ide vittük ez első szállítmányt), nem hallatszik el a csatazaj, de rendkívüli a bizonytalanság. Nagypalánk 2000 fős lakossága például megfeleződött, jobbára csak az idősek maradtak otthon, mindenki más Magyarország felé menekült. Akadozik az alapvető élelmiszerek ellátása, az üzletek nagyrésze is áruhiánnyal küzd. Gyakorlatilag nincs az életnek olyan területe, ahol ne lehetne érezni a háború okozta rettenet kínzó hatásait. Tényleg nagyon kétségbeejtő a helyzet – főleg az, hogy nem tudni, mit hoz a holnap. Minél tovább tart a háború, annál valószínűbb, hogy az alapvető ellátás akadozása sűrűbbé válik – ha meg nem szűnik.

Elsősorban milyen adományokra van a legnagyobb szükség?

Tartós élelmiszerekre, készételekre, vény nélkül kapható gyógyszerekre, vitaminokra, konzervekre, gyermekgyógyászati eszközökre, ivóvízre, gyümölcslevekre és akár készpénzre. Talán a ruhanemű az, amiből nincs hiány.

Hogyan fogadták az érintettek az adományokat?

Szívszorítóan hálásak voltak. Nem kívánom senkinek, hogy ilyen helyzetbe kényszerüljön. Az, hogy mi, magyarként segítettük őket, és érezték, hogy van kire számítaniuk, és nincsenek elfelejtve… az talán éppen akkora segítség, mint maga az adomány.

Mit tegyen az, aki részt szeretne venni az akcióban?

Gödön rajtunk kívül is számos cég és szervezet alakított ki gyűjtőpontokat. A Huzella és a Németh László Általános Iskolában és a Rotary Clubban is le lehet adni az adományokat, de természetesen nálunk, a Pesti út 131-ben is folyamatos a munka. Aki adománnyal, vagy önkéntes munkával, vagy a szállításban való közreműködéssel tud segíteni, az látogasson el, hozza az adományát a fenti helyek bármelyikére – mindenhol elkél a segítség.

Meddig tart a segélyezési akció?

Ameddig csak szükséges. Azt tapasztaljuk, az adományok átcsoportosítása a következő megoldandó feladat, hogy az országon belül elszállásolt családokhoz kerüljenek az adományok, ami az ő mindennapi életükhöz szükséges. A újHÁZ építőanyag hálózatának kereskedői egy emberként támogatják és logisztikai erőforrásaik felajánlásával nyújtanak segítséget az elosztásban.

Még szintén érdekelheti...